Hlavní obsah

Pomník maršála Koněva se přestěhuje na jiné místo, rozhodli zastupitelé Prahy 6

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

Kontroverzní pomník maršála Koněva by se měl přestěhovat na jiné důstojné místo. Ve čtvrtek o tom po šestihodinové debatě rozhodli zastupitelé Prahy 6. Sochu Koněva v pražské Bubenči by měl nahradit památník osvobození Prahy.

Živě: Jednání zastupitelstva prahy 6Video: Novinky.cz, MČ Praha 6

 
Článek

Pro přemístění sochy hlasovalo 33 zastupitelů. Piráti navrhovali vyhlásit o soše referendum, to ale neprošlo. Zastupitelstvo má celkem 45 členů, radnici vede koalice TOP 09, KDU-ČSL, ODS a STAN.

Čtvrteční diskuze o pomníku maršála Koněva začala v 11 hodin dopoledne a skončila v 17 hodin odpoledne. Do debaty se kromě politiků zapojili občané Prahy 6 v rámci interpelací.

Kolář mluvil o hnusu z Pražského hradu

„Objevilo se mnoho obvinění, která nepatří do slušné společnosti, já sám jsem byl označen za nacistu. Tento hnus, který se vylinul z Pražského hradu, nemůžeme tolerovat. Naskočili na něj i ostatní, poslanci, zákonodárci, spousta dalších politiků,” prohlásil Kolář.

„Stali jsme se svědky toho, že člověk, který má jiný názor, je nálepkován jak ve 30. letech. Div, že mi někdo nenašil na klopu třeba růžovou hvězdu,” dodal.

Reagoval tak pravděpodobně na twitterové vzkazy mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka o lidské zrůdě, případně NSDAP 09.

„Mrzí mě, že máme prezidenta, který mě označuje skrz ústy svého mluvčího za nacistu. Mrzí mě, že máme prezidenta, který odmítá přiznat, že je řízen Ruskou federací. Jak jinak si mám vysvětlit, že jeho výroky korespondují s výrokem ruského ministra kultury?“ doplnil Kolář.

Tajné hlasování neprošlo

Uvedl, že doufá, že zastupitelstvo Prahy 6 je dostatečně sebevědomé, aby dokázalo svobodně rozhodnout. Kolář navrhoval, aby se o pomníku hlasovalo tajně, to ale neprošlo.

Kolář už dříve Novinkám sdělil, že by podle něj socha maršála Koněva měla zmizet z Prahy 6. „Ta socha pořád budí vášně. To, v co to přerostlo, mě utvrzuje v tom, že ta socha tady opravdu nemá co dělat. Nechci, aby z Prahy 6 bylo poutní místo extremistů ať už z levého, nebo z pravého spektra,“ řekl v rozhovoru Novinkám Kolář.

To se bojíte? tepal zastupitele Ondráček

Na jednání zastupitelstva dorazil i poslanec KSČM Zdeněk Ondráček. Prohlásil, že v projevu starosty Koláře bylo několik lží a útoků na prezidenta republiky. Zkritizoval Koláře, že chtěl o soše hlasovat tajně. „To se tak bojíte svých občanů, aby nikdo nevěděl, jak jste hlasovali?“ tázal se.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lidé demonstrovali proti přemístění sochy maršála Koněva

Po něm vystoupila bývalá členka SPD a poslankyně Ivana Nevludová. „Tato socha má spojitost s vítězstvím spojencům ve druhé světové válce. Sovětský svaz přinesl obrovské oběti a jejich památka by neměla být haněna,“ míní Nevludová.

Zastánci sochy z řad veřejnosti argumentují jednak tím, že na sochu se vztahuje úmluva o péči o válečné hroby a památky, případně, že se socha nachází v památkové zóně a patří jí památková ochrana. Zastánci stěhování pomníku připomínali historické souvislosti a důvody, proč podle nich nemá Koněvova socha v Praze 6 místo.

Poslanec Jan Lipavský (Piráti) uvedl, že maršál Koněv hrál svoji nezpochybnitelnou roli při osvobozování Československa, ale také páchal zvěrstva. Praha 6 má podle něj plné právo sama si rozhodnout, co se sochou bude.

Šéf pirátských zastupitelů Ondřej Chrást navrhl, aby se o osudu sochy rozhodlo v referendu během příštích sněmovních voleb. Starostovi vytkl rozporuplná vyjádření jak se sochou naložit i některé komentáře.

Následně se za řečnickým pultíkem začali střídat jednotliví zastupitelé. Zazněl například návrh vyhlásit výtvarnou soutěž na památník osvoboditelům, který by stávající sochu nahradil.

Před úřadem se od desáté hodiny ráno scházeli demonstranti, chtěli odvolání Koláře.

O čtvrteční jednání zastupitelstva je velký zájem mezi občany i novináři. Provoz úřadu šesté městské části je z důvodu zvýšených bezpečnostních opatření omezen na minimum. K dispozici je pro občany pouze výdej osobních a cestovních dokladů po telefonické domluvě.

Měli by se omluvit, žádá Petříček i TOP 09

O osud sochy se zajímá i Rusko, v místnosti pro novináře je slyšet ruština. Ruský ministr kultury Vladimir Medinskij označil šachy kolem sochy za znevážení, starostu Prahy 6 Koláře přirovnal k vůdci regionální odbočky nacistické strany NSDAP. [celá zpráva]

TOP 09 i ODS ústy svých předsedů vyzvaly ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD), aby si kvůli těmto výrokům pozval na kobereček ruského velvyslance, který by se měl omluvit. Šéf české diplomacie už ruskou stranu k omluvě vyzval, diplomata si ale zatím nepozval.

„Vyjádření ministra kultury Ruské federace nepovažuji za vhodné. Myslím, že omluva by pomohla uklidnit situaci,“ uvedl minulý týden Petříček.

Ruské ministerstvo zahraničí se nechalo slyšet, že čeští politici vedou válku se symboly vítězství nad fašismem.

BEZ KOMENTÁŘE: Dělníci odstraňují lešení od sochy maršála Koněva v Praze 6Video: Novinky

Pomník sovětského maršála Ivana Stěpanoviče Koněva budí dlouhodobě kontroverze. Začátkem září se u sochy konala demonstrace, protestujícím vadilo zakrytí pomníku. Radnice Prahy 6 jej nechala zakrýt údajně kvůli snaze ochránit pomník před vandaly, kteří sochu posprejovali. Lešení a plachta už byly ale zase odstraněny.

Maršál Koněv se podílel na osvobození Prahy za druhé světové války. Svou roli však ale sehrál i při rozdrcení protestů v Maďarsku v roce 1956 či při výstavbě berlínské zdi. Přisuzuje se mu také podíl na zpravodajské činnosti před invazí vojsk zemí Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968.

Praha 6 se v minulosti rozhodla vysvětlujícími tabulkami připomenout maršálovu minulost, jež byla také motivem pro vandaly, kteří pomník pokreslili.

Reklama

Výběr článků

Načítám