Vyhráli jednoznačně 3:0 a znovu vyskočili na druhé místo ve skupině A. Tato pozice by jim zajistila účast na velkém turnaji. „Postup už teď nepustíme,“ slíbil za všechny záložník Tomáš Souček, autor první a nakonec vítězné branky.

Česká reprezentace zvítězila nad Černou Horou 3:0.
Dobrý reparát. Češi vyhráli na půdě Černé Hory 3:0

„Kritiku jsem použil jako motivační faktor,“ přiznal trenér Jaroslav Šilhavý.

Masopust se bál

On i jeho tým nesli hodnocení špatného výkonu v Kosovu velmi těžce. Bylo to vidět na reakcích hráčů, na jejich výrocích před utkáním v Podgorici.

Například obránce Pavel Kadeřábek mluvil o názorech na sociálních sítích: „Podívejte, za sebe nikdy nebudu komentovat ostatní lidi a jejich práci. Nekomentuju vás, nekomentuju kuchaře, nekomentuju jiné… Nemám to zapotřebí.“

To záložník Lukáš Masopust se snažil vnějšímu vlivu vyhnout. „Nic jsem nečetl, bál jsem se toho jako čert kříže,“ přiznal.

Trenér České fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý
Před Černou Horou mi bylo blbě, ale jsme zpět, radoval se Šilhavý

Jenže to je složité, k mančaftu se kritika dostala, byť třeba zprostředkovaně. „Byli jsme v těžké situaci. Z porážky mi bylo blbě, noci byly krátké. V přípravě na utkání jsem o tom mluvil,“ vykládal kouč Šilhavý.InfografikaZdroj: Deník

I tento pocit a chtíč ukázat, že „přece nejsme tak špatní“, národnímu mužstvu pomohl. V prvním poločase v Podgorici měl sice výpadek, ale v tu chvíli ukázal brankář Tomáš Vaclík, proč chytá v tak velkém klubu, jako je Sevilla.

„Nebezpečná pasáž, zatrnulo mi,“ ošíval se kouč. Zlom přišel po změně stran. Češi udeřili ze standardních situací. To už plánovali ukázat v sobotu proti Kosovu, ale v Prištině je zahrávali velmi špatně. Nedařilo se Vladimíru Daridovi ani Jakubu Janktovi.

Standardky: zbraň

Tentokrát to bylo jiné: Jankto nahrál na dva góly (z přímého kopu a rohu), Darida byl rovněž preciznější. Ve druhé půli kopl výborně přímý kop z nějakých dvaceti metrů, ale gólman zasáhl. V nastaveném čase proměnil pokutový kop. Češi dali ze standardních situací všechny branky.

Zápas století Sigma - repre ČR v Olomouci - Karel Brückner v objetí s Pavlem Nedvědem
Nedvěd o Brücknerovi: Věděl, jak na nás. Do Juventusu bych ho určitě vzal

„Hlavně v Praze jsme měli čas je potrénovat a jsem rád, že to vyšlo,“ pochvaloval si Šilhavý. „Když jsme přidali druhý gól, zbytek zápasu už jsme takticky zvládli velmi dobře. Vyhráli jsme zaslouženě, hráli jsme aktivně.“

Češi si tak vysloužili odpustek. Byť i v Podgorici byla hra chvílemi kostrbatá, šancí si vytvořili dost, soupeře jednoznačně přehráli.

Příště se poměří s Anglií. Rozhodující duely přijdou na závěr kvalifikace: doma s Kosovem a v Bulharsku.