Hlavní obsah

Nový vzhled a hromada funkcí. Apple vydá nové operační systémy

Novinky, mif

Na novinky od Applu se mohou těšit majitelé stávajících přístrojů s logem nakousnutého jablka – tedy ti, kteří neplánují nákup nového iPadu nebo iPhonu. Americký počítačový gigant totiž pro chytré telefony iPhone a počítačové tablety iPad vydá příští týden nové verze svých operačních systémů. A změn tentokrát bude poměrně dost.

Apple iOS 13Video: archív tvůrců

 
Článek

Mobilní systém od Applu s pořadovým číslem 13, který je určen pro iPhony, má zcela nový vzhled. Vyzdvihnout si zaslouží především tmavý či, chcete-li, temný režim, po kterém uživatelé volali dlouhá léta. Ten nepůsobí tak agresivně a je daleko příjemnější pro oči, na rozdíl od celé řady konkurenčních řešení.

Tmavý režim

Praktické je také to, že temný režim je sjednocen napříč celou platformou. U jiných systémů se totiž stává, že některé aplikace jsou sice zbarveny do tmavých odstínů, ale jiné jsou zase světlé. Aktivovat tmavý režim bude možné přímo z ovládacího centra.

Celkový redesign se týká také jednotlivých aplikací. Například utilita Fotoaparát nabízí nyní intuitivnější ovládání, především tedy co se týče nastavení správné expozice. Fotky přidávají nové filtry, efekty a nabízejí vylepšenou editaci. Praktické je také to, že pořízené momentky a videa si je možné vyfiltrovat podle dnů, měsíců či let.

Změnou vzhledu prošla také aplikace Připomínky, kterou přitom dlouhá léta nechával Apple ležet ladem. Jednotlivé poznámky jsou nyní přehlednější, k dispozici je kategorizace úkolů či možnost přidávat k jednotlivým poznámkám fotografie.

Foto: archív tvůrců

Ukázka systému iOS 13

Foto: archív tvůrců

Temný režim v iOS 13

Chytřejší Siri

Připomínky jsou navíc v iOS 13 lépe napojeny na virtuální asistentku Siri. Ta dovede například při psaní zpráv automaticky rozeznat poznámku a přidat ji do aplikace Připomínky.

Právě Siri se týká celá řada dalších změn. Virtuální asistentka od Applu je nyní chytřejší a zní více přirozeně, obzvlášť pokud odpovídá na složitější dotazy. Siri navíc dovede sama vytvářet a pracovat s naprogramovanými zkratkami, což by mělo celou interakci s virtuální asistentkou více zpříjemnit.

Mapy, které jsou nedílnou součástí operačního systému iOS již několik let, nabídnou propracovanější grafiku a celkově lepší mapové podklady.

Foto: archív tvůrců

Ukázka systému iOS 13

Foto: archív tvůrců

Fotky v novém kabátě

Apple zapracoval také na zapojení iPhonů a iPodů do celého ekosystému s logem nakousnutého jablka. Pokud například máte chytrý reproduktor HomePod, můžete přímo do něj snadno posílat ze svého telefonu nejen hudbu, ale také podcasty či telefonní hovory. V případě sluchátek AirPods zase může Siri nově předčítat došlé zprávy. Jak si ale virtuální asistentka poradí s češtinou, není zatím jasné.

Potěší nicméně možnost připojit hned dvoje sluchátka AirPods k jednomu telefonu. To se hodí například v situaci, kdy chcete na jednom jablečném smartphonu sledovat film ve dvou.

Premiéra systému iPadOS

Pro jablečné tablety bude vůbec poprvé v historii určen operační systém iPadOS. Ten se sice může vzhledem podobat mobilní platformě iOS 13, nicméně umí toho daleko více. Výrazného vylepšení se dočkal především multitasking, tedy práce s více aplikacemi najednou, k čemuž větší obrazovka u tabletů doslova svádí.

Funkce Split View navíc nově umožňuje na obou polovinách obrazovky zobrazovat stejnou aplikaci. To se hodí ve chvílích, kdy chcete například spravovat fotografie či jiné soubory v různých albech či složkách.

Větší dotykovou plochu nyní využívají iPady naplno, na úvodní obrazovku se tak vejde více ikon, což přijde vhod především u modelů s větší úhlopříčkou. Přímo na úvodní plochu je také možné přichytit widgety, podobně jako je tomu u konkurenčního systému Android.

Foto: archív výrobce

Ukázka systému iPadOS

Foto: archív výrobce

Nový systém slibuje lepší interakci s počítači, které běží na systému macOS

Widgety budou i v aplikacích

Mimochodem na podobné widgety je možné narazit také v jednotlivých aplikacích. Například při editaci fotografií máte nyní celou paletu na plovoucím okně.

Internetový prohlížeč Safari se nyní podobá více desktopové verzi, místo toho, aby připomínal tu mobilní. Inspiraci v iOS 13 nicméně systém iPadOS nezapře. K dispozici je například temný režim, ale také vylepšení týkající se bezpečnosti, stability systému i jednotlivých aplikací – řeč je například o Fotkách či Připomínkách.

Snadnější by měla být u iPadOS práce s textem. Ten je možné snadno označit dvojitým poklepáním v případě slov, respektive trojitým u celých vět. Tahem tří prstů k sobě pak například text rychle zkopírujete – podobných zkratek je k dispozici daleko více.

Vydání obou nových operačních systémů je naplánováno na příští čtvrtek. Výrobce je pro jablečná zařízení nabídne formou bezplatné aktualizace.

Nový systém iPadOS bude k dispozici pro modely iPad Air 2 a novější, všechny verze iPadu Pro, iPad 5. generace a novější a iPad mini 4 a novější. Platforma iOS 13 bude k dispozici pro nejnovější generaci iPodu Touch a pochopitelně také pro chytré telefony iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR, iPhone X, iPhone 8 Plus, iPhone 8, iPhone 7 Plus, iPhone 7, iPhone SE, iPhone 6S a iPhone 6S Plus.

Foto: archív výrobce

Plovoucí paleta v editaci fotek

Foto: archív výrobce

Widgety na úvodní obrazovce

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám