Aktuality

TECHNOhrátky přivádějí žáky do odborných škol

Technohrátky v Rybitví.
(12.9.2019)

Pardubice – Dlouhodobé aktivity Pardubického kraje na podporu technického a odborného vzdělávání přinášejí výsledky. Stipendia pro vybrané obory, úzká spolupráce škol se zaměstnavateli a také speciální projekty, mezi něž patří například TECHNOhrátky a ZDRAVOhrátky, se zasloužily v posledních letech o to, že v Pardubickém kraji neklesá zájem žáků základních škol o studium technických profesí.


„V tomto školním roce nastoupí do středních škol v Pardubickém kraji kolem pěti tisíc žáků. Stále přetrvává největší zájem o gymnaziální studium. Počty zápisových lístků i přihlášek však ukazují, že roste zájem zejména o technické obory. Platí to především o strojírenství, elektrotechnice, ale také o zemědělství. Naopak zatím se nedaří naplnit kapacity stavebních oborů. Letos jsme proto například u oboru zedník zvýšili stipendijní podporu,“ připomněl Bohumil Bernášek, radní Pardubického kraje pro školství.


Anketa: 15 až 40 procent
TECHNOhrátky Pardubického kraje jsou už šest a půl roku významným rádcem žáků posledních ročníků základních škol při výběru jejich dalšího studijního zaměření. Letošní, sedmý ročník projektu završil v jarní části devět akcí ve středních školách – na podzim ho čeká zbývajících šest. Celkově se do něj v dosavadních 85 akcích zapojilo už 11 626 účastníků ze 7. až 9. tříd. Návštěvy TECHNOhrátek dosud využilo 113 základních škol.


„Co je důležité, do středních škol přivádí projekt studenty. Na začátku školního roku jsme ve spolupráci s řediteli letošních účastníků připravili anketu, kolik žáků prvních ročníků si zvolilo některý obor právě na základě své účasti na TECHNOhrátkách. Kompletní údaje sice ještě nemáme k dispozici, ale z dosavadních odpovědí vyplývá, že se počty pohybují od patnácti do čtyřiceti procent, což nás velice těší. Samozřejmě záleží na oborech, třeba v těch stavebních je to méně,“ řekl Vladimír Zemánek, manažer projektu TECHNOhrátky.


Například v ISŠ technické Vysoké Mýto nastoupilo v tomto školním roce do prvního ročníku 77 žáků – některou z akcí TECHNOhrátek přitom navštívilo 38 žáků a tento projekt ovlivnil rozhodnutí 27 z nich.


„V SOU opravárenském Králíky se zase mezi letošními ´prvňáky´ objevilo dvanáct žáků ze dvou nedalekých polských škol z Miedzylesie a Domaszkowa – a hned deset z nich se tak rozhodlo právě po účasti na TECHNOhrátkách,“ uvedl Bohumil Bernášek.
Ve středu 11. září zahájily svou podzimní část ve Střední průmyslové škole stavební Pardubice za účasti 120 žáků z deseti základních škol. Ti se seznamovali s obory tesař, truhlář, umělecký kovář a zámečník, zámečník a strojní mechanik, stavebnictví, zedník a obkladač.


V tradičních soutěžích o ovocné dorty se jako nejzručnější ukázali žáci ZŠ Ronov nad Doubravou, ve vědomostním kvízu zvítězila výprava ZŠ Masarykovo náměstí z Přelouče.


ZDRAVOhrátky – recept na uzdravení regionálního zdravotnictví
Na dnešní tiskové konferenci v Pardubicích se kromě TECHNOhrátek představil také další projekt Pardubického kraje – ZDRAVOhrátky. Pouhé dva ročníky mu stačily k tomu, aby potvrdily, že Pardubický kraj rozhodně netrpí nedostatečným zájmem o zdravotnické vzdělávání. V každém ze čtyř okresů, v nichž sídlí střední zdravotnické školy, se daří organizátorům projektu iniciovaného Pardubickým krajem nacházet dostatek žáků inklinujících k tomuto studiu. Vzhledem k omezené kapacitě učeben a laboratoří zdravotnických škol je účast na akcích v porovnání například s TECHNOhrátkami sice poloviční – i tak se však do nich zapojilo už téměř šest set vybraných zájemců 8. a 9. tříd z 69 základních škol.


 „V minulých letech se v našem státě trochu pozapomnělo na podporu oborů souvisejících se zdravotnictvím a sociální péčí. Nyní se divíme, že v našich zařízeních máme nedostatek pracovníků – lékařů, sester i dalšího zdravotnického personálu. ZDRAVOhrátky jsou proto důležitým příspěvkem našeho kraje k nápravě současného stavu. Snaží se ukázat atraktivitu tohoto oboru a zároveň jde o skvělou prezentaci našich čtyř zdravotnických škol. Jsem velice rád, že projekt funguje. Příznivější počty hotových absolventů se však projeví v praxi až tak po dvou třech letech, ale pracujeme na tom, aby Pardubický kraj ten dosavadní trend v podobě úbytku zdravotních sester otočil rychleji, než tomu bude v jiných regionech,“ připomíná Ladislav Valtr, radní Pardubického kraje pro zdravotnictví.


Podzimní start třetího ročníku
Třetí ročník ZDRAVOhrátek se uskuteční v průběhu listopadu a prosince a jeho jednotlivá zastavení se tradičně budou konat ve středních zdravotnických školách v Chrudimi, Pardubicích, Svitavách a Ústí nad Orlicí. Na jeho realizaci úzce spolupracují jednotlivé krajské nemocnice, Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje i Český červený kříž.

 

„Projekt ZDRAVOhrátky oslovuje žáky 8. a 9. ročníku základních škol a zábavnou formou se jim snaží představit náročné povolání sestry. Pomáhá dětem v nelehkém rozhodnutí ´čím budu´. Je dobré představit zdravotnictví jako prestižní, i když velmi náročné odvětví s perspektivou a možností dalšího rozvoje a pracovního postupu. Z mého pohledu sestry s dlouholetou praxí, je zdravotnictví jedním z oborů, které bude perspektivní i v době krize. ZDRAVOhrátky jsou projekt, ve kterém vidím dvojí pomoc. Jednak přiblíží školu, náplň studia a povolání zdravotníka, a za druhé, jak doufám, znamená i pomoc pro nemocnice, neboť přivede nové, motivované sestry do praxe,“ uvádí Lucie Jánská, náměstkyně ošetřovatelské péče Pardubické nemocnice.

Termíny ZDRAVOhrátek 2019:
ST 13. 11. VOŠ a SŠZS Ústí nad Orlicí                    
ST 27. 11.  SZŠ Svitavy            
ST 4. 12.  SŠZS Chrudim                     
ST 11. 12. SZŠ Pardubice

obrázky

Technohrátky v Rybitví.
Technohrátky v Rybitví.
Technohrátky v Rybitví.
Technohrátky v Rybitví.
Technohrátky v Rybitví.
Technohrátky v Rybitví.
Technohrátky v Rybitví.
Technohrátky v Rybitví.