Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zeman je pro Srby hrdina. „Má brilantní mysl,“ pěl chválu tamní prezident

Autor: Jakub Kopřiva - 
12. září 2019
13:24

Brilantní mysl, impozantní životopis. Jen samou chválu pěl srbský prezident Aleksandar Vučić (49) na českou hlavu státu Miloše Zemana (74). Čím si to zasloužil? Především svým postojem ke Kosovu, které podle něj nepatří mezi demokratické státy, protože v jeho čele stojí údajní váleční zločinci.

Zeman má pro své odmítání nezávislosti Kosova hned několik důvodů. „Poslanecká sněmovna svého času přijala usnesení vyzývající českou vládu, aby neuznávala Kosovo. Pro toto usnesení hlasovala téměř celá Sněmovna kromě asi 15 poslanců, kteří se zdrželi," připomněl prezident 11 let staré hlasování dolní komory.

To inicioval současný vicepremiér Jan Hamáček (40, ČSSD), který hlavu státu v Bělehradu doprovázel. „Topolánkova vláda nerespektovala usnesení Sněmovny a na svém výjezdním zasedání v Teplicích pan Schwarzenberg prosadil uznání Kosova,“ pokračoval prezident v osvětlování svého názoru.

Váleční zločinci

Mimo jiné se Zeman opírá i o vyšetřování kosovských vládních špiček haagským tribunálem. „Musíte uznat, že jestli jsou vedoucí politici počínaje premiérem vyšetřováni za válečné zločiny, tak je to něco jiného, než kdyby byli vyšetřováni za jiné, třeba hospodářské delikty,“ pokračoval prezident. A za své postoje sklidil v Srbsku nebývalou chválu. A to jak v tisku, kde česká hlava státu je na titulních stranách, tak i od svého protějšku Vučiće.

„Jsem velmi vděčný, že je (ve věci Kosova, pozn. red.) slyšet jeho hlas. Jeho slova uslyší v Evropě mnoho uší. Lidé totiž chápou, že věci nejsou černobílé,“ pěl ódy srbský prezident. „Miloš Zeman je člověk s impozantním životopisem, který by si podle mě přál každý, kdo se pohybuje ve veřejné správě. Přeji mu, aby si na dalších mnoho let udržel svoji brilantní a bystrou mysl a pověst člověka, který přemýšlí hlavou a pracuje v zájmu svého národa, nikoliv v zájmu politiky velmocí,“ pokračoval ve své chvalořeči.

Schůzka čtyř

Vučić byl také nadšený z postoje prezidenta, který zmínil, že by na schůzce s nejvyššími ústavními činiteli – hlava státu, premiér a předsedové obou komor Parlamentu - rád nadhodil možnost oduznání Kosova. „Mohu se o to pokusit. A kdy jindy než při návštěvě Srbska bylo dobré tu otázku znovu otevřít,“ komentoval Zeman, jaké vidí šance, že by se mu podařilo zbylé politiky přesvědčit.

Podle něj není vyloučeno, že by se Kosovo mohlo dostat mezi rodinu demokratických zemí, pokud se voliči v předčasných říjnových volbách zbaví staré garnitury. „Bohužel demokratické strany v Kosovu mají velmi slabou reprezentaci,“ dodal prezident, který tuto možnost vidí jako příliš optimistickou.

Setkání s šéfkou Národního shromáždění

Zeman se ještě na závěr své cesty po Bělehradě setkal s předsedkyní tamního Národního shromáždění Majou Gojković v centru města. Spolu pak jednali o česko-srbských vztazích asi 45 minut a poté už prezident zamířil na letiště a do Prahy.

Srbsko v Unii

Prezident Zeman prý také podpoří snahy Srbska, aby se stalo součástí Evropské unie, které už vede přístupové rozhovory. Komplikací je ale mimo jiné právě i složitý vztah s Kosovem. „Podporuji vstup Srbska do EU a respektuji jeho rozhodnutí nevstupovat do NATO,“ komentovala hlava státu i vojenskou neutralitu, pro kterou se balkánská země rozhodla.

bIecktajp ( 12. září 2019 22:24 )

Aspoň se nauč psát, ***.

hejhej ( 12. září 2019 19:34 )

janejane:
Je všeobecně známo, že p. prezident je chytrý a sečtělý. To jen hlupáci, kteří ho hanlivě nazývají si svým hloupem mozečkem myslí, jak jsou vtipní.

prasatkopepicek ( 12. září 2019 18:11 )


Spis rusaci. Takova dev.ka nebyl anu husak.

jajanene ( 12. září 2019 17:25 )

Prezident Zeman je určitě jeden z mála politiků, kteří jsou poctiví a chytří. Jen hlupáci do něho neustále šijí a kritizují ho, nejspíš si neuvědomují, že jsou nakonec za blbce oni samotní. Proč kdysi nezamezil bombardován Srbska opravdu nevím, nejspíš neměl proti svatému Havlovi, který svým překotným souhlasem s válečníky dokázal, co je za sr*če, žádnou šanci. Ti *** v čele s amíky se už nejspíš viděli v muslimským nebi obklopeni hordou ku*ev.

tojevrazdanachcala ( 12. září 2019 17:13 )

No to až se dozví dederácká Makrela, tak se ze se Re.
Zeman hat recht.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa