Problém hokejového svazu. V předvečer začátku soutěže mu soud odložil start juniorské lgy

Pouhý den před startem nejvyšší české hokejové juniorské soutěže Městský soud v Praze rozhodl o tom, že právě start této soutěže, jenž byl původně naplánován na čtvrtek 5. září, musí být odložen. Městský soud v Praze totiž řeší spor tří klunů a to Havířova, Přerova a Vsetína, jejichž týmy byly hokejovým svazem po reorganizaci soutěží do juniorské extraligy a naopak tak nemohou podle nových pravidel hrát novou nejvyšší juniorskou soutěž, tzv. juniorskou extraligu akademií. Samotný Český svaz ledního hokeje (ČSLH) chytsá proti tomuto odložení odvolání, zatím narychlo vymyslel pro účastníky původně zamýšlené juniorské extraligy akademií novou pohárou soutěž, přičemž by se měl hrát stejným způsobem jako právě zmiňovaná juniorská extraliga akademií. "Český svaz ledního hokeje s rozhodnutím, které mu bylo doručeno den před zahájením soutěže, aniž by mu byla poskytnuta jakákoli možnost se k věci vyjádřit, nesouhlasí a v zákonné lhůtě proti němu podá odvolání," sdělil médiím postoj svazu k této věci jeho mluvčí Zdeněk Zikmund.

Výše třem zmiňovaným klubům, Havířovu, Přerovu a Vsetínu, vadí, že nově vznikou elitní juniorskou soutěž nemohou hrát, přestože se v ní nachází Olomouc a rakouský Salcburk, tedy také kluby, jež nesplňují základní pomínku pro účast v této soutěži, tedy to, ab y tyto kluby měly potřebný status akademie.

Ve hře vedle soudního sporu mezi svazem a těmito kluby bylo samozřejmě i mimosoudní smírné řešení, ovšem ČSLH na tuto možnost nepřistoupila. "Jednali jsme osm devět měsíců, naposledy před zasedáním arbitrážní komise. Druhá strana prezentovala, že nám nabídla smírné řešení, což ale nebyla pravda. Jejich podmínka byla, že akceptujeme všechny jejich požadavky," říká svazový mluvčí Zikmund s tím, že druhá strana sporu nedala svazu žádné informace o právních krocích.

Obě strany jsou ve sporu již od března letošního roku, kdy se výkonný výbor ČSLH rozhodl reorganizovat juniorské soutěže stejně tak jako vyřazení Havířova, Přerova a Vsetína. Tyto kluby njeprve řešily spor se svazem u Svazového arbiotrážního soudu, pak i u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, v obou případech ale vzešel ČSLH jako vítěz.

Po oznámení odložení nově vzniklé juniorské extraligy akademií pak samosoudkyně Milada Mašinová vydala předběžné opatření, ve kterém stojí, že právě juniorská extraliga akedemií by měla být pozastavena do té doby, než se vynese pravomocný rozsudek, přičemž spor mezi oběma stranami může řešit soud několik týdnů ba i měsíců. Svaz nakonec vše vyřešil takovým "českým" obějitím tohoto předběžného opatření, když narychlo založil pohárovou soutěž pro účastníky odložené soutěže, která se však hraje naprosto stejným způsobem.

"Budeme se určitě dál bránit a už to s právníky řešíme, protože arogance moci dosáhla svého vrcholu. Zavání to diktaturou a podobné úhybné manévry i pohrdáním soudem. Z mého pohledu už je to trestná činnost. Jde o obcházení úředního rozhodnutí, což musí vidět i slepec. A já věřím, že soudy si to nenechají líbit. Teď je to na soudcích a právnících," nechal se slyšet šéf vsetínského klubu Daniel Tobola a pokračoval: "Za sebe říkám, že jsem zděšený, jakým způsobem ti lidé český hokej vedou. Zdá se, že je nezastaví vůbec nic. Tady nejde o ty tři kluby Vsetín, Přerov, Havířov, tady je to spíš o tom, že si mohou ti lidé dělat absolutně cokoliv, co chtějí. Je mi z toho hodně smutno."

"Snad jediným pozitivem nyní je, že teď hrajeme podle všeho nejvyšší juniorskou soutěž a můžeme bojovat o titul," zakončil nakonec Tobola vše nadsázkou.

Na stranu vyřazených klubů se pak ve svém vyjádření ke kauze pro server iSport.cz postavil i bývalý kouč národního A-týmu a také hokejistů do 18 let Alois Hadamczik. Ten se svazem nikterak nemazal. "Nevím, jak celý případ po soudní stránce poběží dál, ale v každém případě vyloučení těch tří klubů bylo proti morálce, zcela proti sportu a jeho logice. aký je rozdíl mezi klubem, který má povolení hrát nejvyšší juniorskou soutěž, a tím, který ji od svazu nemá? Jeden a půl milionu korun, nic víc. Sportovní otázka nehraje roli," řekl konkrétně bez okolků..

Související

Ilustrační fotografie.

Na reprezentaci může zapomenout. Jaškin v armádním dresu gratuloval ruským vojákům

Bývalý český hokejový reprezentant Dmitrij Jaškin vloni v létě přestoupil do Petrohradu. Nyní si zavřel podle všeho dveře do národního týmu úplně. Poslední zápas v základní části Kontinentální hokejové ligy (KHL) totiž odehrál v zelených armádních dresech připomínajících Den obránců vlasti, při kterém v rámci speciálního videa hokejisté Petrohradu včetně Jaškina popřáli k svátku ruské armádě. Stalo se tak téměř rok po začátku invaze této armády na Ukrajinu, čímž tak vypukl největší vojenský konflikt na evropském kontinentu od konce 2. světové války. 

Více souvisejících

Hokej ČR hokej

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy