Televízne tipy Pravdy: Oscarový Pianista aj dokument Čo sa stalo 11. septembra

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 12. do 18. septembra. Televízne tipy pre vás vybrala Jana Kollárová, redaktorka Magazínu Pravdy.

12.09.2019 14:00
Pianista Foto:
Adrien Brody v oscarovej snímke Romana Polanského Pianista.
debata

Štvrtok: 12. 9.

Čo sa stalo 11. septembra, HBO, 22.10
Keď pred osemnástimi rokmi obleteli svet zábery padajúcich newyorských dvojičiek, všetci vedeli, že je to začiatok veľkých zmien. Kvôli útoku na Svetové obchodné centrum a Pentagon sa sprísnili kontroly na letiskách, znásobila sa ostražitosť aj snaha amerických politikov a vypukol boj proti terorizmu. Teroristické útoky zamestnali v nasledujúcich rokoch nielen policajtov a médiá, ale aj filmový priemysel. Na každom veľkom nešťastí sa dá aj zarobiť, preto sa 11. september stal zdrojom inšpirácie pre tvorbu katastrofických snímok. Vznikali dokumenty plné konšpiračných teórií, dojemné snímky oslavujúce hrdinov, ktorí neprežili, aj akčné filmy s tou správnou dávkou napätia. Amy Schatzová, režisérka a producentka amerického dokumentu Čo sa stalo 11. septembra prináša osobné príbehy tých, čo prežili, aj rodinných príslušníkov, rozhovory, archívne zábery aj fotografie.

Sobota: 14. 9.

Pianista, Nova Cinema, 20.00
Na film Pianista treba mať silný žalúdok. Napriek tomu aj takéto snímky patria do odporúčaní. Píše sa rok 1939 a Wladyslaw Szpilman (Adrien Brody) má 28 rokov. Poľsko napadli nemecké vojská, ktoré vtrhli aj do Varšavy a takmer okamžite nastolili tvrdé reštrikcie voči tamojšej židovskej komunite. Szpilman a rodičia, brat a dve sestry, žili až dosiaľ spokojným životom, teraz sú však donútení podriadiť sa ponižujúcim pravidlám. Okrem toho, že im dochádzajú peniaze a jedlo, musia pod hrozbou prísneho trestu nosiť na ruke Dávidovu hviezdu. Nátlak sa postupne zvyšuje a rodina je na tom čoraz horšie. Musí predať obrazy, striebro, nábytok a nakoniec aj Szpilmanovo drahocenné piano. Najväčšou ranou je však rozhodnutie, podľa ktorého majú byť všetci Židia umiestnení do uzavretého areálu, obohnaného vysokými múrmi – do Varšavského geta. Dráma z dielne režiséra Romana Polanského, nakrútená podľa skutočného príbehu, získala tri oscarové sošky.

Nedeľa: 15. 9.

Dievča z románu, JOJ Cinema, 22.20
V americkom filme z prostredia bezohľadného sveta newyorského vydavateľstva sledujeme Alicu Harveyovú (Emily VanCampová), dcéru vplyvného literárneho agenta. Tá pracuje na pozícii asistentky knižného redaktora a zároveň sa snaží prekonať svoj spisovateľský blok. Keď dostane nečakanú ponuku, aby sa postarala o znovuvydanie úspešného románu inšpirovaného udalosťami z jej života, autor knihy jej skríži cestu a otvorí dvere k bolestným spomienkam z minulosti. Alice, ktorá sa potáca medzi prítomnosťou a minulosťou, v sebe musí nájsť silu čeliť nepríjemnej konfrontácii a urobiť rozhodnutie, ktoré zaženie démonov.

Pondelok: 16. 9.

Kocka, Film+, 20.30
V miestnostiach – celách v tvare kociek vzájomne prepojených sa postupne prebúdza policajt, profesionálny zlodej, študentka matematiky, psychologička, architekt, dospelý autista. Nič zo svojej minulosti si nepamätajú, ani to, ako sa do kociek dostali. Snažia sa prísť na spôsob, ako sa zo surrealistického bludiska dostať von. Každý zo „zajatcov“ má schopnosti, ktoré môžu prispieť k úniku. Pokiaľ však nebudú spolupracovať pri objavovaní tajomstva smrtiacej pasce, nikto z nich nebude dlho medzi živými. Čo hovorí na film Oscar z filmovej databázy? „Kocka zhmotnila moju predstavu pekla. Byť zavretý a unikať z nej len na základe znalostí matematických zákonitostí by sa možno páčilo úchylnému matematikovi. Ja by som rezignovane spáchal harakiri logaritmickým pravítkom alebo by som sa strachom odmocnil…“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pianista #televízne tipy #Čo sa stalo 11. septembra