Počasí trápí Evropu: Oblíbenou destinaci Čechů zasáhly bouřky a tornádo

Na Baleáry dorazily intenzivní bouřky doprovázené přívalovými srážkami s úhrny až v řádech stovek milimetrů. Podobně je na tom také Valencie ve Španělsku, provincii Alicante dokonce ráno zasáhlo tornádo. Podle meteorologů se počasí začne zlepšovat až o víkendu.

Ve středu se španělským ostrovem Mallorca prohnaly rozsáhlé povodně. Intenzivní deště zaplavily ulice a hasiči vyjížděli ke 113 případům. Silný vítr také lámal stromy, které popadaly na silnice a komplikovaly dopravu. Na základě nepříznivého počasí ministerstvo školství zavřelo školy v devatenácti obcích..

Tlaková níže se v průběhu úterního dne usadila nad jihozápadní Evropou, v důsledku čehož se zejména nad západním Středozemním mořem začaly tvořit intenzívní bouřky, informuje meteopress.

S bouřkami se dále potýkalo severní Španělsko, severní Africe, jižní Itálii a Řecku. Lidé také spatřili vodní smrště poblíž pobřeží. Ve středu bylo v celém Středomoří zaznamenáno až 180 tisíc blesků.

Podle předpovědi se počasí ve Španělsku nezlepší ani v dalších dnech. Státní meteorologický ústav vydal výstrahu před vydatným deštěm. Bouřky bude doprovázet krupobití a mohou se objevit i tornáda, výstraha platí i pro pátek. Extrémní nebezpečí platí ve čtvrtek pro Andalusii, Murcii a Valencii, velké riziko očekávají na Ibize a Formenteře.

Související

Více souvisejících

Počasí Španělsko Bouřky Tornádo

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy