Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Svět

Trumpova administrativa odblokovala vojenskou pomoc Ukrajině. Jde o částku v řádech milionů dolarů

Prezident Donald Trump. foto: AP Photo

Washington - Administrativa prezidenta Spojených států Donalda Trumpa odblokovala vojenskou pomoc Ukrajině ve výši 250 milionů dolarů (šest miliard korun). Informovala o tom ve čtvrtek agentura AP. Kongres USA na uvolnění peněz trval a s Bílým domem kvůli tomu vedl spor.
  19:56

PETRÁČEK: Vítězem je Putin. Pět let po Majdanu už Ukrajina Západ nezajímá

O tom, že Trump nechce Ukrajině pomoc poskytnout, informovala americká média v srpnu. Prezident přitom dříve zákon, který pomoc Ukrajině přiřknul, podepsal. Poté si ale Trump podle médií postoj rozmyslel a chtěl, aby se o Kyjev postaraly evropské země.

Deník The Washington Post a také další americké listy následně informovaly o tom, že Trump a jeho spolupracovníci se snažili Ukrajinu přinutit k tomu, aby americkému prezidentovi pomohla se znovuzvolením. Toto podezření začaly tento měsíc prověřovat tři výbory americké Sněmovny reprezentantů.

Trump se chce osobně zapojit do jednání o míru mezi Kyjevem a Moskvou, pokud budou mít zájem

Ukrajina, která čelí na východě proruskému povstání a které Rusko po příklonu k Západu anektovalo autonomní poloostrov Krym, je na americké vojenské pomoci závislá. Mezi demokratickými i republikánskými zákonodárci navíc panuje shoda v podpoře Ukrajiny. Demokratičtí senátoři Bílému domu pohrozili návrhem zákona, který by administrativu přinutil pomoc Kyjevu poskytnout. Několik republikánských senátorů včetně Trumpova spojence Lindseyho Grahama ohlásilo, že v hlasování demokraty podpoří.

Autor: