Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Svět

Policie zatkla aktivisty, kteří chtěli drony narušit provoz Heathrow. Protestují proti stavbě třetí ranveje

Aktivistka Linda Davidsen pózuje s dronem poblíž letiště Heathrow. foto: Reuters

Londýn - Londýnská policie ve čtvrtek preventivně zatkla pět ekologických aktivistů, kteří v pátek plánovali prostřednictvím bezpilotních letounů narušit provoz na letišti Heathrow na protest proti jeho rozšíření. Podle britského tisku jsou mezi zadrženými i dva potenciální piloti dronů ze skupiny Heathrow Pause, která je odnoží mezinárodního hnutí Extinction Rebellion (Vzpoura proti vyhynutí).
  21:37

‚Jsme poslední generace?‘ Rebelie proti vyhynutí protestuje u letiště Heathrow, policie od pondělí zadržela 500 lidí

Aktivisté ve středu uvedli, že se svými stroji chtějí létat ve výlučné zóně okolo letiště jen ve výšce hlavy a mimo dráhy letadel, aby neohrozili bezpečnost letů. Policie je ale varovala, že jejich akce, která by mohla narušit stovky spojů, je nezákonná a ti, kteří se jí zúčastní, budou zatčeni.

Aktivistky Valerie Milner-Brown a Linda Davidsen vzlítly na protest s drony...
Pozor, letiště Heathrow.

Součástí plánovaného rozšíření letiště Heathrow je i kontroverzní stavba třetí ranveje, proti níž ekologičtí aktivisté opakovaně protestují. Proti je i současný londýnský starosta Sadiq Khan. Dráha má být hotová do roku 2026.

Letiště Heathrow na hodinu zastavilo všechny odlety. V okolí byl spatřen dron, provoz pokračuje

Projekt za odhadovaných 18 miliard liber (519 miliard korun) má zvýšit kapacitu letiště ze 473 000 letů ročně v roce 2016 na 740 000 letů po dokončení ranveje. Podle kritiků bude mít nové dopravní zatížení negativní dopad na kvalitu ovzduší a zvýší hladinu hluku.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...