Neomezená data pro každého spouští druhý operátor

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 12. 9. 2019 | 7 komentářů
Tři týdny po T-Mobilu představil nové tarify konkurenční operátor O2. U obou na nabídku dosáhne i samostatný zájemce, zatímco Vodafone má komplikovanější podmínky.
Neomezená data pro každého spouští druhý operátor

Operátor O2 následuje konkurenční T-Mobile a nabídne od pondělí 16. září nové tarify s neomezenými daty. Ten nejlevnější – s omezenou rychlostí stahování na pět Mbit/s – vyjde na 1099 korun a obsahuje i neomezené voláním a SMS. Operátor také zvýší objem dat u tarifů Free, kde jsou rovněž neomezené minuty a SMS. Ceny přitom přinejmenším zůstanou stejné.

„Do tarifu Free+ Stříbrný přidáváme více než dvojnásobek dat. Zákazníkům nově dáme 14 GB dat, aniž bychom měnili jeho cenu 849 Kč. Tento objem dat bohatě stačí i těm, kteří na internetu v mobilu tráví i několik hodin denně,“ říká Jindřich Fremuth, generální ředitel O2. Dosud firma za takovou cenu dávala k neomezenému volání a SMS 6 GB dat v základu, další 2 GB šlo získat při objednání z e-shopu.

T-Mobile, který nové tarify představil v druhé půlce srpna, nabízí jako svou vlajkovou loď tarif s neomezeným voláním, neomezenými SMS a 12 GB za 825 korun měsíčně. Vodafone má pro jednotlivce za 799 korun až 10 GB dat.

Na YouTube to stačí

Operátor O2 představil také tarify Neo s neomezenými daty, voláním i SMS. Ceny začínají na 1099 korunách s rychlostí stahování dat pět Mbit/s. Tarif s rychlostí do 20 Mbit/s bude stát 1299 korun, neomezené stahování o rychlosti až 300 Mbit/s pak vyjde na 1599 korun měsíčně. Dosud O2 prodává neomezené volání a SMS s nejvyšší porcí dat ve výši 60 GB. Tarif vyjde na 2499 korun měsíčně.

„Nejvyužívanějšími aplikacemi v mobilních sítích jsou YouTube a další služby zaměřené na streamované video. Když jsme testovali potřebnou rychlost stahování u těchto služeb, vyšlo nám, že dostačuje pět Mbit/s,“ upřesňuje šéf O2 Jindřich Fremuth.

Neo tarify s neomezenými daty.

Neo tarify s neomezenými daty. Pro detail rozklikněte.

T-Mobile má dvě nabídky s neomezenými daty, voláním a SMS. První je za 1275 korun s plnou rychlostí stahování na prvních 50 GB stažených dat v měsíci, pak rychlost klesne na 10 Mb za sekundu. Pokud vám snižování rychlosti po vyčerpání 50 GB dat vadí, můžete si připlatit a získat kompletně neomezený tarif za 1575 korun.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

„Porovnáme-li to s okolními státy, nevychází taková cena jako vysloveně nepřátelská. Není to však ani na žádné velké jásání. V Německu nabízí místní T-Mobile totožnou službu za 80 eur (2080 korun), v Rakousku už ale jen za 45 (1170 korun). A především: v devíti z osmadvaceti evropských zemí dostanou zákazníci neomezený tarif za maximálně třicet eur,“ shrnul novou nabídku T-Mobilu bývalý radní Českého telekomunikačního úřadu Ondřej Malý. Jeho slova teď platí i na novou nabídku od operátora O2, protože jeho neomezený tarif s nejvyšší rychlostí se T-Mobilu velmi blíží - je o 24 korun dražší.

Ve stávajících tarifech s neomezeným voláním operátor O2 zvýší datové objemy. Základní tarif se zdvojnásobeným objemem na jeden GB dat vyjde na 499 korun, se čtyřmi GB pak 649 korun, což je snížení ceny o stokorunu a zvýšení objemu o jeden GB. Program s 60 GB vyjde nově na 1249 korun měsíčně.

Konkurenční T-Mobile prodává balíčky s neomezeným voláním a SMS například se 3 GB dat za 625 korun nebo s 1,5 GB dat za 525 korun. Vodafone startuje na 4 GB dat za 599 korun měsíčně.

Nové tarify Free.

Nové tarify Free. Pro detail rozklikněte.

Všechny výše zmíněné ceny platí při podepsání smlouvy na dva roky, jinak je cena vyšší. O2 v tomto případě k nové nabídce přistoupila jinak než konkurenční T-Mobile. Ten závazky zachoval jen pro případy, kdy lidé chtějí získat slevu na telefon či tablet, jinak ale ceny jeho nových tarifů nejsou podmíněny podpisem smlouvy na dva roky a jsou s 30denní výpovědní lhůtou. 

T-Mobile tím dopředu reaguje na chystanou změnu legislativy. Poslanci plánují zrušit nebo výrazně snížit sankci za předčasnou výpověď smlouvy na dobu určitou. Doposud operátoři vybírají 20 procent částky, kterou by na tarifech vybrali, pokud by klient závazek dodržel.

Anketa

Koupíte si tarif s neomezenými daty?

Operátoři lákají také na výhodnější balíčky, pokud si u nich lidé koupí více služeb. Například balíček O2 Spolu s neomezenými daty, neomezeným voláním, internetem na doma a O2 TV včetně Sportu a kanálu HBO vyjde od pondělí měsíčně na 1499 korun. Jen tyto kombinované balíčky bude O2 prodávat bez dvouletého závazku. Vodafone takto nedávno začal prodávat zvýhodněné balíčky i se společností UPC, která mu nově patří.

Bude čtyřka?

Vodafone přišel s nabídkou neomezených datových tarifů už na konci června. Podmínky ale nejsou snadno splnitelné: musíte si objednat pevné připojení a pořídit neomezená data do mobilu nejméně pro dva členy domácnosti. Rychlost mobilního připojení je navíc omezená na pět MB za sekundu. Základní cena za jednu SIM kartu začíná na 599 Kč měsíčně, k tomu je ale nutné připočítat platbu za pevné připojení.

Mobilní operátoři v Česku čelí dlouhodobé kritice. Nejprve to bylo za vysoké ceny volání, což se začalo měnit v roce 2013, kdy společnost O2 (tehdy ještě Telefónica) přišla s nabídkou neomezeného tarifu s 1 GB dat za 749 korun. Zbylí dva operátoři nabídku rychle vyrovnali.

V posledních letech to pak operátoři schytávají za vysoké ceny mobilních dat, které jsou – stejně jako předtím ceny volání – vysoké v mezinárodním porovnání (čtěte podrobnosti). Na problém se zaměřili i politici, několikrát to vedlo jak ke změně zákonů, tak i ministrů průmyslu, kteří si na tématu vylámali zuby, jako naposledy Marta Nováková.

Pro zvýšení konkurence, která by ceny stlačila ještě více, než to operátoři dělají nyní sami s novými tarify, může být zásadní vstup čtvrtého mobilního operátora. Dojít k němu může díky podzimní aukci kmitočtů pro sítě 5G, kterou chystá Český telekomunikační úřad.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 9. 2019 12:20, petr

Neskutečné, jak nás tu odrbávají.

Rakouský kolega má za 8 EUR tarif s neomezenými voláním, SMS i internetem (plus ještě zvýhodnění na roaming v případě cest mimo EU).

Asi to bude tím, že mají 4x vyšší platy, že musí mít 4x (hech, spíše 8x) nižší ceny...?

+10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Letní čas 2024. Kdy se mění čas a posouvají hodiny?

28. 3. 2024 | Gabriel Pleska

Letní čas 2024. Kdy se mění čas a posouvají hodiny?

V pátek začne čtyřdenní velikonoční supervíkend. Tentokrát přinese i změnu času ze standardního na letní. Tady jsou podrobnosti.

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

28. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

Nová kampaň využívá srovnávací reklamu. Velikonoční ceny v Lidlu a Penny přitom porovnal sám Lidl, a to dlouho před Velikonocemi. Je to v pořádku?

Česká pošta navyšuje mzdy. Nejvíce přidá doručovatelům

27. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Česká pošta navyšuje mzdy. Nejvíce přidá doručovatelům

Česká pošta od září navýší platy svým lidem v průměru o 10 procent. Týkat se to bude všech provozních a administrativních zaměstnanců v tarifních mzdách.  

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

27. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

Cena čokolády v obchodech za poslední rok stoupla už asi o 15 procent. Výraznější růst ale teprve přijde, shodují se analytici i prodejci. Důvodem je raketové zdražování kakaa na komoditní... celý článek

Civilizační nemoci nepřinesla civilizace, ale náš způsob života

27. 3. 2024 | Lucie Weissová

Civilizační nemoci nepřinesla civilizace, ale náš způsob života

Založením rodinné kliniky Galen Clinic si Luboš Kmeť plní svou představu, jak by se mělo přistupovat k pacientům z odborného, ale hlavně lidského hlediska. Sází na prevenci, celostní... celý článek

Partners Financial Services