Týždeň v kocke Daga Daniša: Fico sa opustil
13.9.2019 00:00
akt. 08.09.2020 05:31

Týždeň v kocke Daga Daniša: Fico sa opustil

Robert Fico Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Uložiť článok
Sedem dní v skratke: 1. Expremiér Fico pritvrdil slovník. A spustil sa na krčmovú úroveň. 2. Kočner na súde porozprával svoju verziu kauzy zmenky. Išlo o kombináciu výmyslov s reálnymi postavami. 3. SaS má „nového“ predsedu na ďalšie štyri roky – Richarda Sulíka. 4. Poľsko vyhralo spor s EÚ a Nemeckom o plynovody.

1. Fico v ringu

Robert Fico dvakrát po sebe prekvapil provokačným slovníkom. Najskôr kritizoval trest pre poslanca kotlebovcov Mazureka, ktorý bol odsúdený za nenávistné reči o Rómoch. Potom pridal video, kde, s prepáčením, posiela „do riti“ poslanca Beblavého.

Problémom nebol obsah toho, čo chcel Fico povedať. Áno, platí, že trest pre Mazureka a prehnaný aktivizmus môžu politicky posilniť kotlebovcov a extrémistov (to bola pointa Ficovho videa, ak si ho pozriete celé). A platí aj to, že Beblavý nie je nijaký nový politik. Vo funkciách je už takmer 20 rokov. Aktuálne v tretej strane.

Problémom je Ficov slovník. Fico pôsobí ako nahnevaný radikál, ktorý sa celkom opustil, resp. spustil na úroveň výčapu.

Ak by išlo len o jeden prípad, Ficove reči by nestáli za komentár. Lenže – pri Ficovi môžeme predpokladať, že sa do tejto primitívnej a provokačnej polohy nastavil celkom zámerne. Tu nejde o výbuch hnevu či stratu nervov, ale o program. A politický marketing.

Fico sa cielene tlačí do priestoru Kotlebu a Harabina. So všetkým, čo k tomu patrí. Hlavne hrubým, vulgálnym slovníkom proti liberálom. Alebo chápavými postojmi k primitívom typu Mazurek.

Politicky tomu môžeme rozumieť. Smer ako pôvodne dominantná stredová strana upadá. Silu naberá nová liberálna opozícia a oproti nej sa posilňujú radikáli. Fico sa potrebuje preklopiť na ich stranu. Pretože od roku 2018 už nemá na výber.

Druhý dôvod, pre ktorý Fico pritvrdzuje, je jeho vnútorný súboj s Pellegrinim. Ak by sa Smer profiloval ako „štandardná strana“, jej hlavnou postavou by bol s veľkým náskokom Pellegrini. Preto sa Fico tlačí do drsnejšej polohy.

Robí to však slovníkom, ktorý je pre vládu stranu – a trojnásobného premiéra – celkom neprijateľný.

Jednoducho, Fico sa v boji o prežitie veľmi smutným spôsobom strápňuje.

2. Kočner prehovoril

Marian Kočner dostal v pondelok priestor, aby súdu vysvetlil svoju verziu príbehu o zmenkách. Cez tie si formálne od Ruska, reálne od Markízy nárokuje na 70 miliónov eur.

Kočner tvrdí to, čo Rusko. Návrh, ako stabilizovať Markízu cez zmenky, vraj prišiel od Ernesta Valka. Advokáta, ktorý je po smrti...

Na Kočnerovom príbehu o zmenkách je uveriteľné len to, že sa naozaj mohol stretávať s Ernestom Valkom. Možno k tomu neskôr doloží aj nejaký dokument. Alebo nahrávku. Valko zastupoval vlastínkov Markízy proti Kočnerovmu Gamatexu, neskôr zastupoval licenčnú radu a pravdepodobné je aj to, že navhol urovnať spor s Kočnerom a Aghom. Aby toto bremeno neskončilo na licenčnej rade a nezaťažovalo Dzurindovu vládu.

Do konca roka 2000 sa spor naozaj vyriešil. Kočner s Aghom predali Gamatex vlastníkom Markízy za 80 miliónov korún.

Je však absurdné predpokladať, že Valko by navrhoval, aby Rusko ešte predtým vystavil štyri zmenky bez akejkoľvek zmluvy. Teda bez písomných podmienok, ako a kedy sa môžu zmenky použiť.

Zrejmé je skôr to, že Kočner a Rusko si zmenky s ručením Markízy vymysleli v roku 2016. Obaja boli v tom čase presvedčení, že z televízie v minulosti vycúvali za príliš nízke „odstupné“. Zmenky, sfalšované v roku 2016, mali obom dorovnať údajné straty. Vnímali ich ako nástroj spravodlivosti.

Sfalšovanie zmeniek potvrdzujú Ruskove podpisy, ktoré podľa znalca nemohli vzniknúť v roku 2000, ale oveľa neskôr. To isté potvrdzujú aj výpovede Petra Tótha, ktorý do septembra 2018 pracoval pre Kočnera.

Ďalšie dôkazy o falšovaní zmeniek sa majú nachádzať v Kočnerovej komunikácii, ktorú polícia zrekonštruovala z jeho mobilu.

Kočner sa spoliehal na svoje víťazstvo v spore o zmenky len do roku 2018. Dovtedy, kým mal jeho kamarát Bödör svojich ľudí v polícii a na prokuratúre. A kým si Kočner držal cez Jankovskú a „jej” sudkyne vplyv na bratislavských súdoch.

Po verejných protestoch v marci 2018, po páde Fica s Kaliňákom a po výmene policajného vedenia sa Kočnerove schémy zrútili.

3. Sulíkove stopky

V sobotu bol mimoriadny kongres SaS. Sulík sa nechal predčasne zvoliť za predsedu na ďalšie štyri roky.

Sulík tým však vyriešil len tie problémy, ktoré ho mali čakať v roku 2020. Nie tie, ktoré bude mať na krku do volieb.

Za napätím v SaS sú spory Sulíka s Galkom. Sulík je predseda. Galko je podpredseda, no s väčšinou v Republikovej rade SaS. Strana mala dvoch šéfov. Galko rátal s tým, že po voľbách 2020 Sulíka vymenia. Napríklad za Kiššovú. A Galko ostane podpredsedom, ktorý drží kormidlo v Rade.

Mimoriadnym kongresom získal Sulík funkciu lídra na ďalšie štyri roky. Inak však nevyriešil vôbec nič.

Pred kongresom bol Sulík lídrom, no bez väčšiny v Rade, ktorú má Galko.

Po kongrese je Sulík lídrom, no bez väčšiny v Rade, ktorú má Galko.

4. Poľsko verzus Nemecko

Poliakom sa tento týždeň podarila veľká vec. Na európskom súde vyhrali spor s Nemeckom a Európskou komisiou o plynovody.

Veľmi zjednodušene: Poliaci na súde napadli staršie dohody Nemcov a Rusov o preprave plynu cez Nord Stream I, resp. cez ďalšie trasy do strednej Európy. Tieto dohody akceptovala aj Európska komisia. Poliaci namietali, že eurokomisia tým nezohľadnila záujmy ďalších krajín a porušila princípy solidarity.

Rozhodnutie súdu v praxi znamená, že dominantné postavenie nemeckých a ruských hráčov sa bude musieť obmedziť a regulovať. Je to dobrá správa.

A špeciálne dobrá je aj pre Slovensko. Pre slovenský plynový tranzit (Eurstream) by bolo výhodné, ak by sa preprava plynu cez Ukrajinu a Slovensko do Európy zachovala v čo najväčšej miere. A ak by popri tom fungovala aj trasa z Nemecka cez Česko a Slovensko ďalej na juh.

A naopak: pre Slovensko by bolo nevýhodné, ak by pravidlá hry diktovali len tí najsilnejší. Konkrétne Nemci s Rusmi, ako to bolo pri projektoch Nord Stream I a Nord Stream II, ktoré oslabujú postavenie centrálneho (aj slovenského) tranzitu.

Zmeny, ktoré si presadili Poliaci, nie sú prevratné. Preprava plynu cez Ukrajinu (a Slovensko) sa bude časom obmedzovať. Pomáhajú však tlačiť na ruský Gazprom a jeho nemeckých partnerov, aby príliš nevyskakovali. A aby nerozdeľovali štáty Únie na kráľov a pešiakov.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.