O nás     Inzerce     KontaktVěrohodné informace z byznysu již od roku 2013
Hledat
Nepřehlédněte: Slovník ekonomických pojmů
Plánovací kalendář 2024
Zkušenosti podnikatelů v ČR
Usnadní vám práci: Pozoruhodné IT produkty pro rok 2024
Hlavní rubriky: Ekonomika, Podnikání, Investice, Reality, Lidé, Peníze, Technologie, Zkušenosti, Speciály

Slovník ekonomických pojmů
Praktické informace pro firmy

Jak firmy loví zaměstnance na školách

Takřka desetina z malých a středních firem spolupracuje se středními odbornými školami i učilišti a nabírá jejich absolventy. Řeší tím stávající nepříznivou situaci na pracovním trhu, kde je nezaměstnanost na historickém minimu. V bližším kontaktu se školami jsou zejména podniky ze zpracovatelského průmyslu, velkoobchodu a maloobchodu a z oblasti vědeckých a technických činností. Vyplývá to z průzkumu v rámci Indexu očekávání firem ČSOB.

„Nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců je podle našich zkušeností jednou z vážných brzd rozvoje firem. Je proto dobře, že se podnikatelé a živnostníci zaměřují na užší partnerství se školami a připravují si tak své budoucí kolegy již od útlého mládí. Je to však běh na dlouhou trať, který proto firmy kombinují s masivními investicemi do moderních technologií, automatizace a robotizace.“ uvedl Petr Manda, ředitel Firemního bankovnictví ČSOB.

Zkušenosti firem potvrzují, že jsou na juniorní pracovníky připraveny. „Nedostatek zaměstnanců řešíme výcvikem učňů a studentů, poskytujeme jim stipendia,“ přiblížila spolupráci se školami Bohumíra Horáková, společnice firmy Stránský a Petržík, Pneumatické válce z Bílé Třemešné.

Firmy také ve stále větším měříku zaměstnávají cizince, takových se najde už sedm procent. Téměř polovina z nich uvádí, že cizinci sice nemají požadovanou kvalifikaci, ale po zaučení pracují kvalitně. Další pětina míní, že cizinci jsou kvalitní a stabilní zaměstnanci. Někteří si zahraniční pracovníky dokonce nemohou vynachválit. „Cizinci jsou rozhodně příkladem,“ řekl Otakar Prikner, majitel společnosti Prikner – tepelné zpracování kovů.

Oproti roku 2004 vzrostl počet cizinců na území České republiky o 38 procent. Většina toho nárůstu byla způsobena přílivem cizinců ze zemí mimo Evropskou unii. Největším zdrojem zahraničních zaměstnanců je Ukrajina, dále potom Slovensko a také Rusko.

Už šest procent z menších a středních firem provozuje svážení zaměstnanců nebo příspěvků na dopravu, což bylo dosud spíše doménou velkých korporací typu Škoda Auto nebo Amazon.


(13. 9. 2019 | redakce2)

Facebook Twitter
Komentáře, názory a rady

Zatím sem nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první...

>>> Číst a vkládat komentáře <<<
©2013-2024 OnBusiness.cz, ISSN 2336-1999 | Názvy použité v textech mohou být ochrannými známkami příslušných vlastníků.
Provozovatel: Bispiral, s.r.o., kontakt: BusinessIT(at)Bispiral.com | Inzerce: Best Online Media, s.r.o., zuzana@online-media.cz
O vydavateli | Pravidla webu OnBusiness.cz a ochrana soukromí | pg(4816)