Očekávané události 13. září 2019

13. září 2019 Události Autor: Jaroslava Otradovcová

Nabízíme výběr z očekávaných událostí v pátek 13. září, kdy si připomínáme sv. Jana Zlatoústého – Řeka zvaného „eucharistický doktor“ a patrona křesťanských kazatelů. Zemřel v roce 407.

Sněmovna bude schvalovat novelu, která má usnadnit přechod klientů mezi mobilními operátory a zvýšit tak konkurenci. Ve finále jsou i dvě drážní předlohy: Vládní zavádí systém jednotných jízdenek na železnici, poslanecká umožní provoz vlaků metra bez strojvůdců. Poslanci by také mohli dokončit schvalování lesní novely k účinnějšímu boji s kůrovcovou kalamitou.

Po celé zemi se uskuteční Den požární bezpečnosti, který vyhlásila Česká asociace hasičských důstojníků. Součástí budou preventivní akce, dny otevřených dveří na vybraných hasičských stanicích i představení dalších složek integrovaného záchranného systému.

Brněnský biskup Vojtěch Cikrle bude v kostele svatého Tomáše v Brně sloužit zádušní mši za bývalého vedoucího české sekce Vatikánského rozhlasu Patera Josefa Koláčka. Zemřel v úterý, krátce po svých 90. narozeninách. Zádušní mši svatou nabídneme v přímém přenosu od 17.30 minuty.

V premonstrátském klášteře v Želivi se uskuteční první ročník Dne otevřených dveří. Na návštěvníky čeká bohatý program včetně večerní mše svaté a kostýmovaných prohlídek klášterních prostor.

V Želivi začne i třídenní pouť Po stopách patera Josefa Toufara, kterou pořádá hnutí Comunione e Liberazionek zítřejšímu svátku Povýšení sv. Kříže.

Zástupci českobudějovické církve a samosprávy vloží zpět do makovice Bílé věže schránku s dokumenty, kterou vyňali 3. září. Kromě tubusu s obsahem z roku 1937 budou do věže uloženy aktuální předměty se vzkazy pro budoucí generace.

600. výročí úmrtí krále Václava IV. si připomenou v kostele sv. Jakuba Staršího v Kunraticích. Bohoslužbu povede kardinál Dominik Duka.

Komunitní centrum Matky Terezy bude hostit oslavy 70. narozenin Dany Steinové, předsedkyně České společnosti pro trénování paměti, předsedkyně společnosti Aktivní stáří.eu a iniciátorky první Univerzity 3. věku v Praze.

Vernisáž k 1100. výročí mučednické smrti kněžny Ludmily v Roztokách u Prahy otevře výstavu "Kněžna sv. Ludmila - Střední Čechy, kolébka národních patronů". 

V hlavním městě začne i dvoudenní hudební festival Skautská Alternativa. Letošní program bude průřezem deseti let festivalu.

Ve Znojmě dnes začíná Znojemské historické vinobraní, potrvá do neděle. Největší akce svého druhu v Česku se letos dle organizátorů možná stane i největší náborovou akcí dárců kostní dřeně. Organizátoři se rozhodli zapojit do dobročinné akce Vinaři jdou na dřeň, kterou začal organizovat vinař Pavel Lacina z Velkých Pavlovic, jehož syn onemocněl leukemií. U informačního centra budou zdravotní sestry z olomoucké fakultní nemocnice dělat lidem stěry, případně jim brát krev.

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony