Prvním finalistou basketbalového šampionátu je Španělsko. Austrálii porazilo až ve druhém prodloužení

Basketbalisté Španělska se stali prvním finalistou mistrovství světa. Semifinále s Austrálií bylo velmi vyrovnané. Základní hrací doba skončila 71:71 a rozhodnout muselo prodloužení. V tom prvním vstřelily oba týmy devět bodů, a tak rozhodla druhá nastavená pětiminutovka. Tu ovládlo Španělsko, které vyhrálo 95:88.

Tento článek je více než rok starý.

Sledovali jsme online Tung-kuan (Aktualizováno: 12:40 13. 9. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radost basketbalistů Španělska z postupu do finále světového šampionátu

Radost basketbalistů Španělska z postupu do finále světového šampionátu | Foto: Jason Lee | Zdroj: Reuters

Skóre utkání otevřel trojkou Španěl Ricky Rubio. Jeho tým se od té doby držel ve vedení. To se změnilo v páté minutě zápasu, kdy se prosadil Matthew Dellavedova a upravil na 11:12. Úvodní čtvrtina, která skončila rozdílem jednoho bodu ve prospěch Evropanů, byla velmi vyrovnaná. A to i co se týče statistik, Australné lépe stříleli, ovšem Španělé si připsali pouze dvě ztráty. 

První minuty další části hry nabídly rychlé útoky, které ale nebyly přesné. Po bez mála třech minutách vstřelili dva body pouze Australané. Ti přidali další dva body a dostali se do pětibodového vedení. První koš druhé čtvrtiny vstřelili Evropané až po čtyřech minutách, dvojkou se prosadil Rubio.

Tato čtvrtina byla nakonec na body poměrně chudá, skončila poměrem 16:10 pro Austrálii, která se tak ujala celkového vedení o pět bodů 37:32.

Austrálie své vedení nepustila ani ve třetí čtvrtině. Evropané sice stáhli rozdíl na pouhé dva body, ale vyrovnat nedokázali. Australané se naopak dostali dokonce do vedení o 11 bodů. Španělé ale do závěru čtvrtiny dokázali skóre zmírnit z jejich pohledu na 51:55. 

Po většinu závěrečné čtvrtiny si Australané drželi své čtyř a vícebodové vedení. Ovšem tři minuty a 44 sekund do konce základní hrací doby snížili Španělé na rozdíl pouhých dvou bodů. Soupeř na to okamžitě zareagoval oddechovým časem. Poté tři trestné hody proměnil Patty Mills a navýšil opět na rozdíl pěti bodů. Rubio následně trefil dvojku a poté nahrál Gasolovi, který snížil na 69:70. 

ONLINE: Španělsko - Austrálie 95:88

Číst článek

V té době ale již oba týmy měly čtyři fauly. Každý následující by tedy znamenal automaticky dva trestné hody pro soupeře. Osmadvacet sekund do konce základní hrací doby si Španělsko vybralo poslední oddechový čas.

Následně rozehrávalo. Sergio Llull ale minul a vzápětí přišel pod košem po doskoku faul. Gasol oba proměnil a 8,7 sekundy do konce základní hrací doby otočil skóre utkání na 71:70 pro svůj tým. V reakci na to si poslední oddechový čas vzala také střídačka Austrálie. Do koše šel Patty Mills, který byl faulován a získal tak dva trestné hody. Proměnil ale jen jeden a utkání došlo do prodloužení.

Rozhodlo druhé prodloužení

V pětiminutovém prodloužení skóroval jako první Gasol, který vstřelil nejprve dvojku a následně trojku. Patty Mills se ale nenechal zahanbit a trefil také trojku a Nick Kay vyrovnal. Stejný obrázek platil po většinu prvního prodloužení.

Během poslední minuty utkání obránci zdvojili Millse, skončilo to faulem a útočník Austrálie tak házel dva trestné hody. Oba proměnil a jeho tým vedl 80:78. Španělsku zbyly na změnu skóre 14,2 sekundy, ve kterých vybojoval Gasol také dva trestné hody. Proměnil oba a následovalo tak druhé prodloužení. 

Ve něm převzali otěže zápasu Španělé, kteří po třech minutách trefili deset bodů a Australané pouze dva. Evropané se tak dostali do osmibodového vedení, které se Austrálii již do konce zápasu nepodařilo vyrovnat. Do finálového utkání tak po výhře 95:88 postoupili Španělé. 

Nejlepším střelcem utkání byl s 33 body Španěl Marc Gasol. Jen o bod méně zaznamenala jednička Austrálie Patty Mills. 

Anna Doškářová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme