5 nejšílenějších věcí, které herci podstoupili pro své role

13.09.2019

Každá filmová role si vyžaduje nějakou tu přípravu. Jako herci se musíte naučit text nazpaměť a čím lépe si ho zapamatujete, tím větší je šance, že nenaštvete svého režiséra. Vedle samozřejmých věcí jako je osvojení textu či využívání nějakého přízvuku, však některé role vyžadují mnohem zevrubnější přípravu.

Jsou herci, kteří jsou herectví oddáni natolik, že mu obětují téměř veškerý svůj volný čas. Když zrovna nenatáčí, tak si krátí čas tím, že se sžívají se svou postavou. Dostat se do mysli fiktivní osobnosti je totiž občas mnohem náročnější, než se může zdát. Herci proto čas od času podstupují skutečné šílenosti, aby si se svou postavou vytvořili osobnější pouto.

Vítejte na Showbiz.cz, kde vám dnes představíme pětici nejšílenějších věcí, které pro své role herci podstoupili.

5. Robert de Niro se stal taxikářem

První výstřednost podstoupil Robert de Niro (76) pro svůj nezapomenutelný snímek z roku 1976 s názvem Taxikář. De Niro v něm ztvárnil vysloužilého válečného veterána z Vietnamu, který se velmi těžko vyrovnává s návratem do společnosti. Travis Bickle má velké obtíže znovu normálně fungovat, a navíc začne trpět nespavostí. Proto přijme práci nočního taxikáře a jeho nelibost ke společnosti se tím jenom prohlubuje.

De Niro se chtěl ve Scorceseho (78) filmu opravdu blýsknout, a tak se rozhodl, že pro svou novou roli udělá naprosto cokoliv. I on se proto stal nočním taxikářem v hektickém New Yorku, aby se Travisovi alespoň trochu dostal pod kůži. Za volantem údajně trávil až dvanáct hodin denně a ve volných chvílích studoval psychické nemoci, kterými jeho postava trpěla.

Jeho oddanost roli se mu nakonec vyplatila, jelikož v Taxikáři podal jeden z nejlepších hereckých výkonů své bohaté kariéry.

4. Forest Whitaker se naučil svahilsky

Forest Whitaker (58) je uznávaným americkým hercem, kterého můžete znát například z filmů jako Příchozí,  Rogue One: Star Wars Story nebo Telefonní budka. Ačkoliv v každém z těchto filmů podává solidní výkony, nic se nevyrovná jeho přípravě na natáčení Posledního skotského krále z roku 2006.

Whitaker v něm hraje ugandského diktátora Idi Amina, který do svých služeb povolá mladého lékaře, jehož si v Posledním skotském králi zahrál James McAvoy (40). Aminův vliv na perspektivního mladíka je nezpochybnitelný, a tak i on začíná prahnout po moci a jeho idealistický náhled na svět je nahlodán kvůli nekompromisnímu krutovládci.

Whitaker se pro potřeby role sice nestal diktátorem, ale rozhodl se, že se své roli přiblíží jinak. Jelikož se příběh filmu odehrává v Ugandě, Whitaker si řekl, že se naučí jejímu oficiálnímu jazyku. Od roku 2006 proto Forest Whitaker ovládá svahilštinu. Jeho nová schopnost mu dopomohla nejen v autentičnosti role, ale i v komunikaci s místním filmovým štábem. Kromě toho Whitaker přibral přes dvacet kilo, aby byl nechvalně proslulému diktátorovi podobný i fyzicky.

3. Heath Ledger se izoloval od společnosti

Pokud se řekne jméno Heath Ledger, většině lidí se vybaví jeho nezapomenutelný výkon v roli Jokera z druhého dílu trilogie Christophera Nolana (49) o netopýřím ochránci města Gotham. Za svůj výkon v Temném rytíři si Ledger vysloužil i Oscara za nejlepšího herce ve vedlejší roli, což je pro superhrdinské filmy skutečným unikátem. Bohužel však Ledger toto ocenění nemohl převzít osobně, jelikož se ještě před uvedením filmu do kin předávkoval drogami, což mu přivodilo smrtelnou zástavu srdce.

Jeho senzační výkon v roli ikonického záporáka je však naprosto neoddiskutovatelný. Ledger roli Jokera věnoval naprosto vše, což ho nakonec možná stálo i život. Před zahájením natáčení se pro osvojení role maniakálního klauna naprosto izoloval od celé společnosti tím, že se na šest týdnů zamkl ve svém hotelovém pokoji. Lze nejspíš bezpečně tvrdit, že měla na jeho pošramoceném mentálním stavu svůj vliv i přespříliš pečlivá příprava na roli slavného šílence.

2. Adrien Brody se zbavil svého majetku

Amerického herce Adriena Brodyho pravděpodobně budete znát z filmů jako King Kong, Tenká červená linie nebo Pianista. Právě na posledním zmíněném filmu postavil svou uměleckou kariéru, a filmovému světu tak dokázal, že jeho herecký talent nemá obdoby.

Pianistovi ztvárnil Wladyslawa Szpilmana, skvělého polského virtuosa, který vyniká především v interpretaci Chopinových skladeb. Příběh filmu se však odehrává v roce 1939 a Wladyslaw je osmadvacetiletým úspěšným židem žijícím v nacisty okupovaném Polsku. Nacisté mu postupně zabavují veškerý majetek včetně jeho drahocenného piana. Sám Szpilman je později převezen do uzavřeného areálu obehnaného třímetrovou zdí, který později vstoupil do dějin jako Varšavské ghetto.

Aby se Brody dokázal alespoň částečně vcítit do role utlačovaného pianisty, rozhodl se, že se vzdá veškerého svého majetku, a tak prodal vše včetně svého auta a bytu, a dokonce se rozešel i se svou přítelkyní, aby si skutečně vyzkoušel onen trýznivý pocit naprosté samoty. I Brodymu jeho oddanost hereckému řemeslu v Pianistovi přinesla Oscara a mnoho dalších filmových ocenění.

1. Jack Nicholson se přihlásil do psychiatrické léčebny

Nakonec dnešního seznamu jsme si schovali snímek, který je českému obecenstvu nejbližší. Jeho režisérem byl totiž rodák z Čáslavi, který před komunistickým režimem emigroval do Spojených států. Tam se konečně dočkal zaslouženého úspěchu díky snímkům Přelet nad kukaččím hnízdem, Vlasy nebo Amadeus.

Miloš Forman byl velmi váženým režisérem, ke kterému měli úctu i ti nejslavnější američtí herci. Důkazem za všechny může být přístup herců z Přeletu nad kukaččím hnízdem, kteří své role brali natolik vážně, že se přihlásili i do psychiatrické léčebny. Jedním z nich byl i sám Jack Nicholson (82), který k Formanovi chová neuvěřitelný respekt do dnešního dne.

Hercům tento zážitek pomohl s věrohodným ztvárněním rolí a někteří z nich z rolí šílenců nevystupovali ani když kamera zrovna nenatáčela. Není divu, že se Formanův film z roku 1975 dočkal takového úspěchu a tolika filmových ocenění.

(tod)

Fandím
4 fanoušci
Nesnáším
0 antifanoušků
Celebrity:
Heath Ledger, Robert De Niro, Adrien Brody, Jack Nicholson

Filmy:
Přelet nad kukaččím hnízdem, Pianista, Taxikář, Poslední skotský král, Temný rytíř

Kategorie:
Filmy, Filmové novinky,

Tagy:
slavní herci, oscaroví herci, filmové role, Heath Ledger smrt, Heath Ledger Joker, Heath Ledger role, příprava na filmovou roli, taxikáři, Forest Whitaker kariéra, Forest Whitaker role, Robert De Niro zajímavosti, Heath Ledger postavy, Adrien Brody zajímavosti, Adrien Brody Oscar, Jack Nicholson zajímavosti
TOPlist