Aktuality

Hravé odpoledne na farmě Apolenka se opět vydařilo

Hravé odpoledne na farmě Apolenka se opět vydařilo
(13.9.2019)

Sluníčko a rozesmáté tváře dětí rozzářily již podeváté areál farmy Apolenka v Pardubicích. Na programu krajského dne pro rodinu, který se uskutečnil ve středu 11. září, byly nejen poznávací soutěže a tvořivé hry pro všechny věkové kategorie dětí, ale také projížďky na koních, hudební a taneční vystoupení, ukázky dravců, hasicí techniky i kovářského řemesla. Letošní vítanou novinkou se stala závěrečná venkovní jóga pro rodiče a děti.

 

Hravé odpoledne na farmě uspořádaly společnými silami spolky Apolenka a Koalice nevládek Pardubicka ve spolupráci s Pardubickým krajem. Pestrý odpolední program soutěží, her a tvoření připravily tradičně neziskové organizace, s organizací aktivit pomáhalo i patnáct dobrovolníků, z nichž šest vyslala Česká spořitelna. Záštitu nad akcí převzala místopředsedkyně Senátu Parlamentu ČR Miluše Horská a Pavel Šotola, radní Pardubického kraje, zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor.

 

„Těší mne, že program připravený více než dvaceti neziskovými organizacemi pro celé rodiny byl nejen zábavný a hravý, ale také citlivý k sociálním vztahům a k přírodě,“ komentovala akci senátorka Miluše Horská a dodala: „Ukazuje se, že spojení aktivit neziskových organizací, dobrovolníků a komerčních firem na jednom místě dokáže přinést veřejnosti více, než kdyby se prezentovaly jednotlivé organizace samostatně. Větší podpora neziskovým aktivitám by měla přicházet také od státu.“

 

Odpoledne na Apolence se neslo v hravém a tvořivém duchu, počasí přálo a program byl „ušit“ na míru opravdu všem.  Přítomné kluky zaujaly zejména ukázky hasičů, lasování a práce šikovných rukou kovářů. Taneční vystoupení skupiny Samirah, písničky Juliana Záhorovského, Králičí hop  a malování na obličej přilákaly zase dívky a maminky. Na své si přišli také rodiče nejmenších dětí, kteří měli příležitost seznámit se s unikátní metodou „moudrého hraní“ PlayWisely®. Velký zájem byl opět o projížďky na koni, skákací hrad a ukázky dravců, kteří pomáhají při ochraně letišť. Děti si mohly pohladit domácí zvířátka chovaná na zdejší farmě. Areál farmy provoněly trdelníky, farmářské sýry, netradičně připravená káva a samozřejmě nechyběla ani Kunětická zmrzka a další regionální dobroty. Letošní novinkou se stala závěrečná jóga pod širým nebem, kterou si mohli zdarma vyzkoušet zájemci z řad rodičů a dětí.

 

„Rodiny Hravé odpoledne podpořily hojnou účastí, letos jsme napočítali více než tisíc účastníků,“ vyjádřila spokojenost s akcí Jana Machová, ředitelka jedné z pořádající organizace Koalice nevládek Pardubicka. „Ze strany Pardubického kraje je dlouhodobá snaha podporovat akce zaměřené na posílení rodinných vztahů a mezigeneračních vazeb, Hravé odpoledne k nim určitě patří. Kromě zábavných a tvořivých aktivit pro celou rodinu, ve kterých se určitě našel každý návštěvník, tu byla také příležitost seznámit se s krajským projektem Rodinné pasy,“ doplnil na závěr Pavel Šotola, radní Pardubického kraje.

obrázky

Hravé odpoledne
Hravé odpoledne