Aktuality

Pardubice hostily nejlepší mladé matematiky ze střední Evropy

Radní Bohumil Bernášek předává cenu absolutnímu vítězovi olympiády
(13.9.2019)

Pardubice – Výrazné talenty pro matematiku a fyziku pomáhají objevovat už na středních a někdy i základních školách také mezinárodní matematické olympiády. Často nasměrují profesní budoucnost žáků a studentů. Například absolvent Gymnázia Dašická Jan Kratochvíl a čtyřnásobný vítěz matematické olympiády je dnes děkanem matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy. Letošní 13. ročník středoevropské matematické olympiády MEMO se konal po deseti letech opět v České republice a jeho hostitelem byly Pardubice.

 

„V Pardubickém kraji, jehož průmysl je silně orientován na strojírenství a elektrotechniku, mají matematika a fyzika velmi silné zázemí i možnosti dalšího uplatnění. Proto mě těší, že se ve spolupráci s Fakultou elektrotechniky a informatiky Univerzity Pardubice mohl konat letošní ročník Středoevropské matematické olympiády právě zde. Děkuji všem organizátorům z fakulty i z gymnázií z Pardubic a Chrudimi za to, jak soutěž zvládli, i za propagaci našeho kraje,“ uvedl radní pro školství Bohumil Bernášek, který měl nad soutěží záštitu. Absolutnímu vítězi soutěže Kešimiru Nežmahovi z Chorvatska předal také Cenu radního Pardubického kraje.

 

Třináctého ročníku středoevropské matematické olympiády MEMO se zúčastnili zástupci z deseti zemí. Kromě České republiky tu byli studenti z Chorvatska, Litvy, Maďarska, Německa, Polska, Rakouska, Slovenska, Slovinska a Švýcarska. Během dvou dnů se utkali jednotlivci i družstva. Češi získali tři bronzové medaile. V jednotlivcích si nejlépe vedl Vojtěch David, který se umístil na 20. příčce. V soutěži družstev obsadili Češi celkově páté místo.

 

„Na světové úrovni se už 60 let koná Mezinárodní olympiáda pro studenty do 18 let, která se letos uskutečnila v anglickém Bathu v červenci. Také tam vysílá Česká republika 6 svých reprezentantů, dalších 6 pak soutěží na Středoevropské olympiádě,“ vysvětlil Josef Kubát, člen výboru Jednoty českých matematiků a fyziků. Ve světové konkurenci si tradičně nejlépe vedou účastníci z asijských zemí, kteří procházejí velmi tvrdou přípravou.

obrázky

Účastníci olympiády
Jan Kratochvíl a vyhlašování výsledků
Vyhlašování výsledků
Organizátoři soutěže
Medaile
Vyhlašování týmů