Hlavní obsah

Budeme vám tři roky dávat 18 tisíc měsíčně, lákají italské obce nové obyvatele

Novinky, mšv

Vesnice na italském venkově stojí na prahu zániku. Jak obyvatelé odcházejí do velkých měst za prací a lepším životem, množství obcí se vylidňuje. V region Molise severně od Neapole chtějí proto vyplácet až tříroční rentu těm, kteří pomohou k záchraně jedné ze 106 nedostatečně osídlených vesnic, píše server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Vesnice v regionu Molise (ilustrační foto)

Článek

Region Molise chce nalákat potenciální obyvatele i na krásnou krajinu, která je plná zelených pastvin a olivových hájů. Nadto chce měsíčně vyplácet novým rezidentům 700 eur měsíčně, přes 18 tisíc korun, až po dobu tří let, aby se mohli v klidu usadit. Jako ostatní podobné nabídky, má i tato malý háček. Noví obyvatelé se musejí zavázat, že rozjedou malý podnik, aby přispěli svou troškou lokální ekonomice.

„Chci, aby můj region prošel renesancí a z místních autentických vesnic se nestala města duchů,“ uvedl jeden z oblastních radních Antonio Tedeschi pro CNN Travel. „Musíme ochránit naše kořeny.“ Mladí lidé, ale i rodiny s dětmi se mohou do projektu zapojit již brzy, přihlášky se mají oficiálně otevřít v pondělí.

Jeden z nejvíce vylidněných regionů

Tedeschi, který se narodil ve vesničce Filignano, jež je domovem sotva 700 obyvatel, ví, co to znamená, když tradice a místa upadnou v zapomnění. Tomu by rád zabránil. „Cílem je vdechnout obcím nový život a nastartovat místní ekonomiku. Nově příchozí mohou založit podnik, jaký jen chtějí, aby nám finančně pomohli. Může to být malý penzion, restaurace, bar, drobná farma, umělecká dílna, knihovna nebo obchod s lokálními produkty,“ vysvětluje Tedeschi.

Region Molise v posledních letech prý opustily tisíce lidí. Podle oficiálních statistik klesl počet obyvatel od roku 2014 o devět tisíc a populace celé oblasti je tak kolem 305 tisíc. Jedná se o jeden z nejvíce vylidněných regionů v Itálii, ve 106 z jeho 136 městeček žije méně než dva tisíce obyvatel.

Hrozba vylidnění a zániku sužuje mnohé vesnice po celé pevninské Itálii, ale i na Sicílii a Sardinii. V posledních letech proto narůstá trend, kdy se domy prodávají za pouhé euro nebo kdy nově příchozí dostanou vysokou částku za nastěhování. Nabídka, s níž přišel region Molise se však zdá být tou nejlukrativnější. Na rentě by za jeden rok mohl člověk získat 216 tisíc korun, za tři roky pak více než půl milionu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám