Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Sněmovna schválila rozšíření EET. Piráti a ODS se zákon chystají napadnout u Ústavního soudu

Česko

  9:59aktualizováno  13:43
Praha - Elektronická evidence tržeb (EET) se rozšíří na zbývající obory, které jí dosud nepodléhaly. Spadat pod ní budou hlavně řemeslníci, ale třeba i advokáti, účetní, lékaři a taxikáři. Některé služby a zboží, například vodné a stočné, audioknihy, ale i točené pivo se přesunou do nejnižší, desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty.

Centrum pokladen - EET foto:  Petr Topič, MAFRA

Rozhodla tak Sněmovna, když v pátek přes nesouhlas opozice přehlasovala senátní veto a stvrdila vládní novelu zákona o EET, která tyto změny přináší. Nyní ji dostane k podpisu prezident.

Sněmovna měla o zákonu hlasovat již v úterý, ale nedostala se k němu, protože koalici chyběly hlasy. Pro přehlasování senátního veta je zapotřebí nejméně 101 hlasů, pro rozšíření EET v pátek hlasovalo 104 poslanců ANO, ČSSD a KSČM.

Opozice neprosadila ve sněmovně zamítnutí návrhu na rozšíření EET, prošly jen některé úlevy

Novela umožní mimo jiné malým podnikatelům s hotovostními tržbami do 600 000 korun evidovat tržby v off-line režimu pomocí papírových účtenek. Vláda původně navrhovala limit 200 000 korun, poslanci ho ale zvýšili. Evidenci tržeb nebude podléhat předvánoční prodej sladkovodních ryb ve dnech 18. až 24. prosince v takové provozovně, kde se uskutečňují pouze takovéto tržby. Poslanci také již dříve na návrh opoziční ODS a za pomoci vládních sociálních demokratů vyňali z EET některé sociální služby.

Na návrh vlády se do nejnižší sazby DPH přesouvá například vodné a stočné, stravovací služby, úklidové práce nebo domácí pečovatelské služby, které dosud spadají do sazby 15 procent. Do nejnižší sazby předloha zařazuje rovněž opravy oděvů, obuvi, kol nebo kadeřnické služby, které jsou v základní sazbě 21 procent. Stejně tak se z nejvyšší do nejnižší sazby přesouvá točené pivo. Novela také na návrh Věry Kovářové (STAN) obsahuje přesun audioknih a elektronických knih do desetiprocentní sazby DPH z nynějších 21 procent. Původně měly do nejnižší sazby DPH spadat i řezané květiny. Tato položka ale z návrhu vypadla při projednávání ve vládě.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) opakovaně uvedla, že její úřad prostřednictvím cenového výměru dohlédne na to, aby se snížení DPH na vodné promítlo do nižší konečné ceny pro spotřebitele.

Opozice se obrátí na Ústavní soud

Vláda a koaliční strany hájí EET argumenty o narovnání podnikatelského prostředí a o lepším výběru daní, naopak ODS považuje schválené rozšíření elektronické evidence tržeb (EET) za špatnou zprávu. Předseda strany Petr Fiala přislíbil celý předpis zrušit, pokud se strana dostane do vlády.  „Já nejsem člověk, který by byl pověrčivý, ale je spousta občanů, kteří ho považují za něco, co přináší špatné zprávy. Ten dnešní přinesl,“ řekl k přehlasování senátního veta Fiala.

Vládní koalice si pozvala komunisty. Ladili, jak prosadit novelu o EET do pátku

Piráti i občanští demokraté se chystají zákon napadnout u Ústavního soudu. Pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík novinářům ve Sněmovně řekl, že strana už vytipovala slabá místa novely, proti kterým bude u soudu protestovat. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) uvedla, že EET už testem ústavnosti prošla. Jakmile se stane předpis účinným, nebude ho podle ní možné zrušit.

Slabým místem jsou podle Ferjenčíka některé nové pravomoci ministerstva financí a Finanční správy. „Pravomoc určit některé limity, pravidla v rámci aplikace toho zákona, tohle stoprocentně napadneme u Ústavního soudu. Myslíme si, že zákon záměrně znefunkčnil papírovou evidenci, která měla být alternativou k EET pro ty nejmenší, ale bohužel není v praxi použitelná,“ uvedl poslanec.

Piráti uvedli, že předpis dlouhodobě kritizovali, ale nebyli vyslyšeni. „Vláda se rozhodla to prosadit na sílu, protože (premiér) Andrej Babiš (ANO) s ním spojil svou politickou kariéru. Bez ohledu na to, jestli to dává smysl, to prosadil na sílu,“ uvedl Ferjenčík.

Návrh se projednával od loňského června

ČSSD oznámila, že podpoří návrh opozice v hlasování o EET. Podle Schillerové to odporuje koaliční smlouvě

Rozšíření EET i změny v DPH mají nastat prvním dnem sedmého měsíce po vyhlášení novely zákona ve sbírce. Vláda předložila poslancům novelu loni v červnu. Její projednávání se prodlužovalo kvůli nesouhlasu opozice a jejím rozsáhlým projevům. Některé opoziční strany si za to od premiéra Andreje Babiše (ANO) vysloužily obvinění z obstrukcí, což ale odmítaly. Během závěrečného schvalování museli poslanci rozhodnout o osmi stovkách pozměňovacích návrhů. Bylo mezi nimi asi 770 návrhů ODS na vynětí jednotlivých oborů z evidence tržeb. Pozornost vzbudilo například odmítnutí návrhu vyjmout chov velbloudovitých zvířat nebo kosmickou dopravu.

Novela zákona o EET především reaguje na předloňské rozhodnutí Ústavního soudu, který část zákona zrušil. Evidence začala platit 1. prosince 2016 pro restaurace a ubytovací zařízení. Od března 2017 je povinná pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu.

Platnost EET pro jednotlivé druhy činnosti
Obor Od kdy
Ubytování, stravování, pohostinství1. prosince 2016
Maloobchod a velkoobchod1. března 2017
Zbylé obory podnikání s přijímáním hotovostních služeb (např. stánkový prodej, občerstvení bez stolů a židlí, farmářské trhy nebo služby účetních, advokátů, lékařů nebo řemeslníků)1. dubna nebo 1. května 2020*

* odhad ministerstva financí na základě zkušeností s legislativním procesem

Autoři: ,