Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Mafra se za článek Lidových novin nemusí omlouvat ani vyplácet odškodnění Langerovi

Česko

  10:14
Brno - Mediální dům Mafra se s konečnou platností nemusí omlouvat ani vyplácet odškodnění bývalému ministru vnitra Ivanu Langerovi (ODS). Langer neuspěl s dovoláním k Nejvyššímu soudu. S Mafrou se soudil kvůli článku Lidových novin z roku 2015 s titulkem „Korupční kauza kolem Langera se rozvětvuje“. Nejvyšší soud rozhodnutí zveřejnil na úřední desce.

Ivan Langer na sjezdu ODS v Brně. foto: Tomáš Hájek, Lidové noviny

Policisté u Langera v roce 2015 dělali domovní prohlídky v souvislosti s takzvanou kauzou Vidkun. Nebyl ale z ničeho obviněn. Od Mafry chtěl omluvu a dva miliony korun. Obvodní soud pro Prahu 5 mu přiznal nárok na omluvu a 100 000 korun. Titulek podle obvodního soudu působil dojmem, že Langer je ústřední postavou korupční kauzy, což vedlo k újmě v jeho profesním i osobním životě.

‚Nejsem vinen ani obviněn.‘ Přečtěte si vyjádření exministra Langera k akci Vidkun

Městský soud v Praze ale žalobu zamítl s tím, že nešlo o exces ze svobody projevu. Titulek nelze vnímat odděleně od obsahu. Z článku bylo zřejmé, že Langer není mezi obviněnými. Lidové noviny také už dříve na webu zveřejnily Langerovo vyjádření. Sporný titulek byl podle odvolacího soudu přípustnou mediální zkratkou za situace, kdy Langer představoval nejznámější jméno skloňované v souvislosti s prověřováním korupce.

Podle Langerova dovolání není možné, aby člověk, u kterého proběhla domovní prohlídka, byl jen na základě toho označován za osobu, kolem které se rozvětvuje korupční kauza.

Bývalý místopředseda ODS Langer už nechce do krajského vedení strany

Nejvyšší soud kromě jiného připomněl, že Langer je veřejně činná a známá osoba, bývalý ministr vnitra. „Osoba veřejně činná nevyhnutelně a vědomě předkládá široké veřejnosti ke kontrole každé své slovo a každý svůj čin, a proto musí projevit vyšší stupeň tolerance,“ stojí v rozhodnutí, které jinak hlavně odkazuje na argumenty odvolacího Městského soudu v Praze.

Obžaloba v kauze Vidkun byla podána letos v červenci po 3,5 letech vyšetřování. Směřuje na dva vysoce postavené policisty, olomouckého podnikatele Ivana Kyselého a bývalého hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD). Případ podle žalobců odkrývá korupční vztahy mezi policií, podnikateli a správou.

Autor: