Po náročném pracovním týdnu se řidiči často tolik nesoustředí.

Po náročném pracovním týdnu se řidiči často tolik nesoustředí. Zdroj: Profimedia

Pátek třináctého na silnicích: Měli by si řidiči dát v obávaný den větší pozor?

Opět je tu pátek třináctého, tradičně označovaný za smolný den. Čeští řidiči se nicméně nemusí dramaticky znepokojovat – vyplívá to z dopravních statistik pojišťoven i policie. Proti průměru jde sice o den, kdy se děje více nehod, ale není to tím, že je pátek třináctého, ale jen tím, že je prostě pátek. Ty jsou totiž rizikovější obecně.

 „V žádném segmentu pojištění neevidujeme více škod v souvislosti s pátkem třináctého. Mírně zvýšené riziko se vyskytuje pouze v dopravě, což však není způsobeno datem, ale tím, že je pátek posledním dnem v týdnu a lidé vyrážejí na víkend pryč. Typický páteční dopravní ruch je hektičtější, a tudíž i více rizikový,“ tvrdí analytička Allianz pojišťovny Zuzana Daněčková.

Podobně hovoří i statistiky policie. Z dat sice vyplývá, že třeba mezi lety 2005 až 2009 se v pátek třináctého odehrálo více smrtelných nehod proti průměru, policisté to ale nepřipisují konkrétnímu datu, jakožto samotnému pátku, kdy je nehodovost obecně vyšší. Po náročném pracovním týdnu se řidiči kvůli nadcházejícímu víkendu už třeba tolik nesoustředí, vliv má samozřejmě i vyšší doprava.

Více se dočtete v článku na Auto.cz >>>