Premiér Andrej Babiš - ilustrační snímek

Premiér Andrej Babiš - ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Karel Steigerwald: Zacvičil by Andrej Babiš i se soudy a soudci?

Státní zástupce zastavil trestní stíhání Babiše a dalších v kauze Čapí hnízdo. Po podivném a neobvyklém rozpliznutí žaloby na Babiše upínají se naděje občanů bažících po spravedlnosti k nezávislému soudu. Ten by měl podle zákonů objektivně Babišův případ zvážit a Babiše buďto potrestat, nebo odsoudit. Já si to také myslím. Je to cesta ke spravedlnosti.

Před nečitelným rozhodnutím státního zástupce tu cestu většina občanů viděla už v policii a probíhajícím vyšetřování. Zárukou byli státní zástupci. Obavy vzbuzovaly jen zásahy Babišovy vládní administrativy, která, jak se zdá, mohla čistit cestu k Babišově nevině nepřípustnými prostředky. Po Šarochově podivném závěru se ty obavy potvrdily a naděje na spravedlivé řešení Babišovy kauzy se posunuly o stupeň výš, k soudu.

Splnit se tam bohužel nemusí. Dr. Rath se dočkal soudů všech druhů. Celé to trvalo sedm let, než konečně přišel rozpačitý sedmiletý trest, kterým to nekončí. Dalším krokem bude dovolání k Nejvyššímu soudu a Rath s tím triviálním případem půjde až do Štrasburku. Krok za krokem se stává jakýmsi hrdinou, srovnatelným s bojovníky proti nacismu, k nimž se sám přirovnal. Dr. Rath je proti Ing. Babišovi postava téměř bezmocná, ale ze soudů vytěžil tento bývalý hejtman za ČSSD mnoho.

Sedmiletý boj je pro jedny triumfem spravedlnosti, pro druhé nepochopitelným vítězstvím silného Ratha nad slabými soudy. Lze očekávat, že Šarochovo nepochopitelné rozhodnutí, s nímž se dnes veřejnost seznámila, by mohlo být proti soudnímu jednání, kdyby k němu došlo, pouhým čajíčkem. Obava zní, že Ing. Babiš, stonásobně mocnější než dr. Rath, mohl by i u soudu docílit stonásobně většího úspěchu než prohnaný, leč nepříliš mocný krajský hejtman.

Když Babiš k soudu nepůjde, utrží česká spravedlnost sice další úder, ale veřejnost bude paradoxně ušetřena té hanby, že neuvidí, jak by Ing. Babiš s celým nezávislým soudnictvím mohl zacvičit. Tak to vypadá se spravedlností u nás.