Hlavní obsah

Programátoři budou vymýšlet, jak využít data veřejných institucí

Praha

V budově Nejvyššího kontrolního úřadu v pátek začne třetí ročník maratonu programování nazvaný Hackathon veřejné správy. Programátoři, datoví analytici nebo grafici budou mít 24 hodin na to, aby z otevřených dat veřejných institucí vytvořili vizualizace, aplikace a další projekty. Tři nejlepší vybere odborná porota v sobotu. Informovala o tom mluvčí NKÚ Jana Gabrielová.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Akci pořádá NKÚ ve spolupráci s Českým telekomunikačním úřadem. Zapojí se 20 institucí, které dají svá otevřená data k dispozici programátorům. Mezi nimi jsou například Úřad vlády, ministerstva zdravotnictví, spravedlnosti a zemědělství, Český statistický úřad, Agentura ochrany přírody a krajiny, Český úřad zeměměřičský a katastrální nebo Sociologický ústav Akademie věd. Poprvé se zúčastní také zástupci samospráv, a to Praha a Brno.

Podle organizátorů akce si veřejná správa v ČR dosud pořídila 7300 informačních systémů dohromady za více než 110 miliard korun a s ročními náklady na údržbu přes 25 miliard.

„V těchto informačních systémech je ukryto nepředstavitelné množství dat, a tedy i velké bohatství. Mnoho těchto dat je však do systémů zadáváno špatně či neúplně, některé chybí úplně. Mnoho dat je duplicitních, některá si protiřečí. O tom, jak uživatelsky komfortní tyto systémy jsou a do kolika z nich může alespoň z části nahlédnout veřejnost, není třeba hovořit,“ uvedli organizátoři na webu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám