Kauza Čapí hnízdo: Státní zástupce ukončil stíhání Babiše i dalších obviněných

Státní zástupce v pátek zastavil trestní stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) a dalších v kauze kolem dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo. Městské státní zastupitelství to zveřejnilo na stránkách. Rozhodnutí bylo zúčastněným rozesláno do datových schránek. Podle šéfa pražských žalobců Martina Erazíma šlo o složitou právní otázku ohledně výkladu právního pojmu malý a střední podnik. Právě pro ty byla určena padesátimilionová evropská dotace, kterou farma v létě 2008 získala. "Obviněné osoby jako žadatelé o dotaci deklarovaly Farmu Čapí hnízdo jako malý a střední podnik formou čestného prohlášení. Orgány činnými v trestním řízení bylo toto tvrzení považováno za nepravdivé, a došlo proto k zahájení trestního stíhání," uvedl Erazím. Dokazování však podle něj vedlo k závěru, že podnik podmínky splňoval. Rozhodnutí o zastavení stíhání pošle zastupitelství bezodkladně po právní moci šéfovi žalobců Zemanovi, který ho může zrušit.

Opoziční politici doufají, že rozhodnutí žalobců zastavit stíhání bude odůvodněno relevantními argumenty. Předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Vít Rakušan novinářům řekl, že verdikt je třeba respektovat, šéf KDU-ČSL Marek Výborný prohlásil, že i pokud byl postup premiéra Andreje Babiše (ANO) v případu legální, rozhodně nebyl morální. Podle ODS za sebou rozhodnutí nechává pachuť a rozdělenou společnost, šéf SPD Tomio Okamura uvítal, že je kauza konečně rozhodnuta.

Babiš dlouhodobě odmítá, že by se kolem farmy dělo cokoliv nezákonného. Stíhání kromě něj čelila i jeho žena Monika, dcera Adriana Bobeková, švagr Martin Herodes a také bývalí členové společnosti Farma Čapí hnízdo Jana Mayerová a Josef Nenadál. Zastavení trestního stíhání se zatím netýká premiérova syna Andreje Babiše mladšího. Ve vyloučené části vyšetřování stále pokračuje.