Premiér Andrej Babiš v rozhovoru pro Blesk (22.11.2018)

Premiér Andrej Babiš v rozhovoru pro Blesk (22.11.2018) Zdroj: Blesk/David Černovský

Trestní stíhání na Babiše v kauze Čapí hnízdo prozatím zastaveno. Verdikt může zvrátit Zeman

Státní zástupce dnes zastavil trestní stíhání premiéra Andreje Babiše a dalších v kauze kolem dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo. Městské státní zastupitelství to zveřejnilo na svých stránkách. Rozhodnutí bylo zúčastněným rozesláno do datových schránek. Rozhodnutí o zastavení stíhání pošle zastupitelství bezodkladně po právní moci šéfovi žalobců Pavlu Zemanovi, který ho může zrušit.

Podle šéfa pražských žalobců Martina Erazíma šlo o složitou právní otázku ohledně výkladu právního pojmu malý a střední podnik. Právě pro ty byla určena padesátimilionová evropská dotace, kterou farma v létě 2008 získala. „Obviněné osoby jako žadatelé o dotaci deklarovaly Farmu Čapí hnízdo jako malý a střední podnik formou čestného prohlášení. Orgány činnými v trestním řízení bylo toto tvrzení považováno za nepravdivé, a došlo proto k zahájení trestního stíhání,“ uvedl Erazím. Dokazování však podle něj vedlo k závěru, že podnik podmínky splňoval.

Babiš dlouhodobě odmítá, že by se kolem farmy dělo cokoliv nezákonného. Stíhání kromě něj čelila i jeho žena Monika, dcera Adriana Bobeková, švagr Martin Herodes a také bývalí členové společnosti Farma Čapí hnízdo Jana Mayerová a Josef Nenadál. Zastavení trestního stíhání se zatím netýká premiérova syna Andreje Babiše mladšího. Ve vyloučené části vyšetřování stále pokračuje, uvedli na dotaz ČTK žalobci.

Na začátku prosince 2019 rozhodl nevyšší státní zástupce o zrušení zastavení stíhání Andreje Babiše >>>