Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Shutterstock

Děti a daňové úlevy: Politici by se do toho neměli bát říznout

Podle nejnovějších průzkumů veřejného mínění dosahuje nové politické hnutí Trikolora tři a půl procenta předvolební podpory. Perfekcionistům a snílkům to možná přijde málo, nicméně vzhledem k tomu, že se jedná o nový subjekt, je to relativně velice slušné skóre. Samozřejmě je jasné, že volební průzkum a výsledek je něco jiného, do voleb ostatně zbývá kamion času, jak by řekly úřednice z Ministerstva dopravy.

Pět dětí, žádné daně

Zastavme se u jednoho zajímavého programového bodu zmíněného hnutí Václava Klause mladšího. Trikolóra prý chce mj. odpouštět daně z příjmu všem, kdo mají víc jak čtyři děti. I bez maturity z matematiky vypočteme, že to je pět, šest a více dětí.

Na první pohled sympatický námět, zejména nutno ocenit, že se hnutí nevydává cestou zvyšování sociálních dávek pro rodiče více dětí. Ale že se snaží podporovat pracující rodiče, u nepracujících lidí odpuštění daní logicky nedává smysl. A to je dobře.

Otazníky

Nicméně pakliže se nad věcí zamyslíme hlouběji, vznikají určité otazníky. Například je velkou otázkou, koho tím chce Klausovo hnutí vlastně oslovit? Kdo dnes má (resp. chce) 5 a více dětí? Nekorektní satirik by možná zavtipkoval, že Trikolora patrně míří na bývalé voliče a voličky KDU-ČSL.

Popravdě napsáno, neznám nikoho, koho by daňová úleva v řádu pár tisíc za rok reálně sama o sobě motivovala k tomu, mít více než čtyři děti. Připomeňme, že již dnes rodiny s pěti dětmi platí velice malé daně z příjmu, spíše je zatěžují sociální a zdravotní pojištění, o těch ovšem Trikolora, ale i další politické strany v zásadě mlčí.

Mzdová kalkulačka pro rok 2020: Kolik zaměstnanec odvede státu? >>>

Podpora tradiční rodiny

Jedním z motivů, proč chce Trikolora zavést nulové daně pro početnější rodiny, je podpora tradiční rodiny. Posilování tradičních rodin není nic špatného a je v principu dobře, že se mu chce zmíněné nové hnutí věnovat, avšak je otázka, zda je právě toto vhodná cesta. Uveďme si příklad z praxe, daňová úleva se bude týkat i tzv. patchworkových rodin, tedy takových moderních rodin, kde muž má například dvě děti z předchozího manželství a manželka také a spolu mají páté. Pro pět ran do porodnice, to má být jako podpora tradiční rodiny? Nenahrává návrh Trikolory nezamýšleně spíše nezodpovědným volnomyšlenkářům a „hipísákům“?

Další oříšek – spíše praktický než filozofický – vyvěrá z otázky: bydlet (ne)tradiční rodiny s těmi pěti a více dětmi budou v praxi jako kde? Pakliže ceny nemovitostí jsou dnes tam, kde jsou. Zde opravdu malá daňová úleva nikomu moc nepomůže, byť možná na první poslech vyznívá lákavě.

Pak je tu problém globální – naše planeta je dle většiny demografů „přemnožená“, kupříkladu v r. 1800 zde byla 1 miliarda lidí, dnes 8 miliard, čímž si logicky koledujeme o ekologickou katastrofu. I na území dnešní ČR žil v roce 1800 cca jeden milion lidí, dnes je nás tu přes deset milionů. Správné a logické by bylo proto podporovat rodiny se dvěma dětmi…

Daňové přiznání v roce 2020: Kdy a jak odevzdat a kdo ho podává >>>

Konstruktivní rada na závěr

Většina publicistů zpravidla něco jen zkritizuje a vlastní námět nepředstaví. Abych se tohoto nešvaru vyvaroval, přináším vlastní návrh.

Pokud chce Trikolora (či jiná volební strana) oslovit větší část veřejnosti, měla by přijít s něčím opravdu radikálním a hlavně užitečným pro většinu české a moravské společnosti. Docela se to nabízí – zrušit daně z příjmu pro rodiče dvou a více vyživovaných dětí! Takové rázné náměty potřebujeme, ne přešlapování na místě a pohrávání si s praxí odtažitými návrhy, jako je výše analyzované pojetí s pěti dětmi.

Nebát se nových návrhů!

Autor je právníka a publicista