Festival [fjúžn] spája, témou sú ľudské identity

Žijú medzi nami, a predsa im nedôverujeme, pretože ich nepoznáme. Vyzerajú ako cudzinci, lebo majú korene v inej krajine, no narodili sa a vyrástli u nás a cítia sa Slovenkami a Slovákmi.

13.09.2019 12:40
debata

Festival nových menšín [fjúžn], ktorý sa včera začal v Bratislave, počas desiatich dní prinesie pestrý program zameraný na cudzincov a migráciu. Tri desiatky rôznych podujatí tvoria výstavy, koncerty, diskusie, divadlá, filmy, komunitné podujatia či DJ party. Témou 14. ročníka festivalu [fjúžn] sú identity.

Sara Azimi je tiež zo Slovenska, hoci má... Foto: Tomáš Halász
Sara Azimi Sara Azimi je tiež zo Slovenska, hoci má perzský pôvod. Jej tvár je súčasťou fotoprojektu Odkiaľ si? vystavenom v uliciach Bratislavy na citylightoch.

Identity v množnom čísle, pretože nikto z nás nie je taký jednoduchý, aby sa jeho identita dala zhrnúť do jednej nálepky. Aj každý cudzinec či cudzinka majú identít viacero, ako každý človek. Napríklad Samuel Arbe je Bratislavčan, narodený v Starom Meste, študoval medzinárodné vzťahy a jednou z jeho identít je práca úradníka, venuje sa verejnej správe. Vo voľnom čase je to športovec, ktorý rád behá. A povahou je to človek, ktorému záleží na vzťahoch. „Mám slovenskú identitu, mám somálsku identitu, mám identitu Európana, Bratislavčana. V Somálsku sa ľudia nepýtajú, ako sa voláš alebo odkiaľ si, ale kto si. A to je podľa mňa dôležitejšie,“ hovorí. Samuel Arbe je jedným zo šiestich mladých ľudí z druhej generácie cudzincov, ktorých portréty môžete vidieť v Bratislave v uliciach jeho rodného Starého Mesta na citylightoch. Zachytil ich fotograf Tomáš Halász a každý z portrétovaných má na čele svoju „nálepku“, akou ich označujú iní. Samuel má na čele napísané „oni“. Projekt je nazvaný výstižne Odkiaľ si?

Samuel Arbe na snímke z projektu Odkiaľ si?... Foto: Tomáš Halász
Samuel Arbe Samuel Arbe na snímke z projektu Odkiaľ si? Pochádza z Bratislavy.

Sara Azimi je tiež Slovenka, hoci má perzský pôvod, v Iráne nikdy nebola. Jej snom je stať sa lekárkou, no keď ju po maturite prijali na medicínu v Anglicku, neodišla a ostala zatiaľ doma, na Slovensku, pretože tu má prácu, v ktorej vidí zmysel. Venuje sa mládeži a deťom, ich etickej výchove, pomáha im riešiť problémy aj nájsť svoju vlastnú identitu v ťažkom veku dospievania. Na fotografii má nálepku „iná“ a ľudia ju niekedy považujú za Rómku. Na otázku, či je na Slovensku lepšie byť Rómkou, alebo cudzinkou, odpovedá bez váhania: cudzinkou. Príbehy Samuela, Sary a ďalších Sloveniek a Slovákov, ktorých rodičia pochádzajú z iných krajín, si môžete prečítať na internetovej stránke festivalu [fjúžn] alebo ich nájdete vo festivalovom magazíne na každom z podujatí.

Nadácia Milana Šimečku dala vypracovať pre festival v agentúre Focus prieskum, z ktorého vyplynulo, že viac ako 78,8 % obyvateľov Slovenska nedôveruje cudzincom žijúcim u nás, keď nie sú z krajín EÚ, a viac ako 70¤% ľudí nepovažuje cudzincov za prínosných pre slovenskú spoločnosť, dokonca každý siedmy človek vníma ich vplyv na slovenskú kultúru a tradície ako negatívny. „Nedôvera je však niečo iné ako tolerancia, a ja si myslím, že za posledných 10–15 rokov sa Slovensko stalo tolerantnejším,“ hovorí Samuel Arbe. A nič na tom podľa neho nezmení ani pár extrémistov, pretože nereprezentujú Slovensko, iba jeho malú časť.

Festival [fjúžn] otvorila vo štvrtok vernisáž fotografickej výstavy študentky VŠVU s vietnamským pôvodom Kvet Nguyen, narodenej na Slovensku, v Kalabe za Zámockej ulici. Úvodný koncert v KC Dunaj patril českým United Flavour Soundsystem a domácemu zoskupeniu Gonsofus.

V piatok 13. septembra určite stojí za účasť diskusia na tému Sloboda prejavu – samozrejmosť alebo zbraň? Uskutoční sa o 18. hodine v Novej Cvernovke a o úvodné slovo na tému Strach a identita sa postará politológ je jeden z najvplyvnejších politických mysliteľov súčasnosti Ivan Krastev. V slovenčine mu naposledy vyšla kniha Čo príde po Európe? Do diskusie zavítajú vzácni hostia. Renomovaný politický karikaturista Khalid Albaih, vo svojej vlasti Sudáne zakázaný. Maďarský spisovateľ, teoretik médií a slobody slova Péter Molnár. A napokon slovenská novinárka a spisovateľka Zuzana Kepplová.

V piatok od 19. hodiny v Novej Cvernovke spoznáte klubovú hudbu Orientu, ktorú predstaví Arabian Panther, pôvodom Libanončan dnes žijúci vo Francúzsku, a ďalší hostia. V tom istom čase si v reštaurácii Parlamentka môžete otestovať svoj všeobecný rozhľad v angličtine.

V sobotu 14. septembra o 11. hodine sa na Obchodnej v KC Córdoba začína špeciálne multikulti podujatie len pre ženy, bez ohľadu na národnosť, farbu pleti, svetonázor či vierovyznanie. Večer o 19.30 hodine v Kalabe uvidíte jedinečné predstavenie, ktoré nemá scenár a záleží len na divákoch, ako sa dej vyvinie. Názov znie I Don't Know Who I am Anymore. O 20. hodine Bohéma Bare na Námestí SNP zahrajú na latino párty kubánsky pesničkár a hudobník Ismar Rivero, Marcel Ramos z Čile a perkusionista Alex Machado z Mexika. Zoskupenie Anakena pôvodom z Venezuely pozýva na magickú cestu Karibikom.

V nedeľu 15. septembra nájdete festival [fjúžn] na Dobrom trhu, konkrétne na dvore Základnej školy na Podjavorinskej ulici. Zoznámite sa s Bratislavčanmi z celého sveta: od Japonska cez Etiópiu, Nepál, Afganistan a Indiu až po Keňu, Ukrajinu, Chorvátsko či Irán. pripravili dobré jedlo, hudbu, tanec, workshopy a netradičné spoločenské hry. Večer v Novej Cvernovke môžete byť svedkami unikátneho spojenia, v ktorom tri tímy v jednom tanečnom predstavení predvedú etiópsky kávový obrad bunna, rozkazovačky, slovenský posunkový jazyk či ovčí zdych ako fenomény nehmotného kultúrneho dedičstva.

V pondelok 16. septembra o 16. hodine uvidíte medzináboženský dialóg v praxi. Stretne sa kňaz, rabín a imám v Córdobe … na Obchodnej. O 18. hodine je v Kalabe na Zámockej vernisáž dvoch insitných umelkýň z Kovačice. Vo Foajé na Štefánikovej ulici bude o 18.30 h premietanie filmu a diskusia na tému Kým (všetkým) so zaujímavými hosťami o rôznych podobách identity a aj o živote menšín na Slovensku. O 19. hodine sa v Artfóre bude diskutovať o neviditeľnej menšine druhej generácie migrantov na tému Cudzincom vo vlastnej krajine?

V utorok 17. septembra bude diskusnou témou v Berlinke náboženská viera a konverzia. Večer o šiestej v Štúdiu Kaplnka na Ventúrskej uvidíte jedenásť ľudí z rôznych kútov sveta v jednom predstavení, v ktorom si zahrajú aj diváci. V Komunitnej Obývačke na Karpatskej môžete prispieť svojimi myšlienkami o tom, ako zmeniť svet do Knižnice ideálov pre Bystro, ktoré propaguje pomalší a vedomejší život. V Berlinke sa bude od 19. h rozoberať téma Identity v kontexte kultúry, feminizmu a psychológie.

V stredu 18. septembra na bicykli spoznáte ulice Petržalky, ktoré sú pomenované aj po (e)migrantoch. Cyklojazda štartuje od základného kameňa Pamätníka slovenského vysťahovalectva v Sade Janka Kráľa o 17. h. O 18.30 h Mareena na Lazaretskej pripravila ochutnávku fúzie kuchyne afrických krajín so slovenskou pri komunitnom stolovaní a v Novej Cvernovke sa začne Večer reklám, ktoré môžu meniť svet.

V piatok 20. septembra v Satori Stage na Mickiewiczovej zažijete rečníkov z celého sveta a na Tyršovom nábreží v Sun Deck sviežu hudbu nasiaknutú latinom a karibskými vplyvmi. V sobotu 21. septembra môžete ochutnať pravé saké v Matsu premium tea & coffee na Špitálskej za špeciálne ceny a do rytmu zahrá japonský DJ Nori z Holandska. Na záver 14. ročníka festivalu si môžete vypočuť koncert unikátneho detského zboru Superar, v ktorom je vítané každé dieťa bez ohľadu na pôvod či talent. Piesne z celého sveta zaspievajú žiaci z Detvy, Plaveckého Štvrtka a Bratislavy. Festival sa s Bratislavou rozlúči multižánrovým večerom plným zaujímavých cudzincov, ktorí robia naše mesto lepším a krajším.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Festival [fjúžn]