Knihovnička: Varování Madeleine Albrightové

Knihovnička: Varování Madeleine Albrightové
13. září 2019 Knihovnička Proglasu Autor: Hana Svanovská

Knihu Fašismus bývalé americké ministryně zahraničí a české rodačky Madeleine Albrightové představí Knihovnička Proglasu v neděli 15. září o půl druhé odpoledne, opakujeme v sobotu 21. září ve 13.30.

Madeleine Albrightová nám navždy zůstane v paměti jako někdo, kdo po konci vleklé studené války věnoval mimořádné úsilí tomu, aby propojil politiku USA  
a severoatlantických bezpečnostních struktur se zeměmi středovýchodní Evropy pomalu procitajícími z hrůzného ochrnutí komunistickou diktaturou.

Albrightová léta přednáší na univerzitě v Georgetownu a s dráhou vysokoškolského učitele je samozřejmě propojena také její publikační činnost. V českém prostředí jsme  měli zatím možnost seznámit se s třemi jejími tituly, přičemž nejvíce ohlasů po zásluze vyvolala její autobiografie s jednoduchým názvem Madeleine a víceznačným podtitulem Nejlepší ze všech možných světů. Kniha Fašismus vychází po delší odmlce, ovšem bývalá diplomatka se v ní představuje jako někdo, kdo stále bedlivě sleduje to nejaktuálnější dění na soudobé mezinárodní scéně a neváhá varovně zvýšit hlas ve chvíli, kdy má pocit, že se hroutí základní zásady, kterým coby aktérka mnoha vrcholných politických jednání vtiskla svoji osobní pečeť. A ta chvíle před pár lety bohužel nastala.

Více než dvě stě stran knihy rozdělila autorka do sedmnácti kapitol, které mají výrazně esejistický charakter. Výtečně v nich přitom kombinuje v nich přitom exkurs do historie
a politologie, ale rozhodně nemějme obavy, že nás zahltí vykonstruovanými a málo srozumitelnými akademickými frázemi či poznámkovým aparátem rozsahu a úrovně telefonního seznamu.

Nad knihou se zamýšlí redaktorka Hana Svanovská, ukázky načetla Jitka Ingrová.

Regiony

Regiony

Blahopřání

Pošlete svým blízkým k narozeninám či svátku písničku s přáním.

Darujte Proglas!