Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko hrozí Česku: Pokud přemístíte sochu Koněva, přijde odveta

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Rusko dnes pohrozilo odvetou za plány zastupitelů šestého pražského obvodu přemístit sochu maršála Ivana Koněva. Podle prohlášení ruského ministerstva zahraničí, zveřejněného na ministerském webu, může rozhodnutí Prahy 6 poškodit rusko-české vztahy a nezůstane bez odpovědi.

Koněvova socha, která se nachází na náměstí Interbrigády v Praze 6 - Bubenči, bude podle čtvrtečního rozhodnutí místních zastupitelů přemístěna. Nahradí ji nový památník osvobození metropole za druhé světové války.

Ministerstvo dalo v prohlášení najevo rozhořčení nad "cynickým rozhodnutím" zastupitelstva Prahy 6. Hluboce lituje, že zastupitelé ignorovali výzvy veřejnosti a vedoucích představitelů České republiky, aby podobnému postupu zabránili.

"Stejně jako dříve považujeme tento krok za porušení článků dvoustranné smlouvy o přátelských vztazích a spolupráci z 26. srpna 1993," konstatuje se v prohlášení.

"Rozhodnutí schválené na místní úrovni může vážně rozjitřit dvoustranné vztahy a významně zkalit jejich ovzduší, a nezůstane bez odpovědi. Předpokládáme, že iniciátoři chystané bezprecedentní akce se vzpamatují a pochopí všechny následky svého výstřelku," uvedlo ministerstvo.

V závěru prohlášení se praví, že ruské stanovisko k situaci kolem Koněvova památníku bude dnes na českém ministerstvu zahraničí tlumočit ruský velvyslanec Alexandr Zmejevskij. Podle informace českého ministerstva byl Zmejevskij na úřad předvolán, aby vyslechl "protest proti nepravdivým a urážlivým výrokům ruského ministra kultury Vladimira Medinského". Ministr minulý týden přirovnal starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře k nacistům.

Podle českého ministerstva zahraničních věcí (MZV) není přestěhování Koněvovy sochy v rozporu s žádnou ze smluv, které uzavřela Česká republika s Ruskou federací. "Případné stěhování je zcela v gesci místní samosprávy," sdělila ČTK v reakci na prohlášení ruské diplomacie mluvčí MZV Zuzana Štíchová.

Témata:  Rusko Ivan Stěpanovič Koněv Praha

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy