Rast maloobchodných tržieb v USA sa v auguste spomalil menej, než sa čakalo

Rast maloobchodných tržieb v USA sa v auguste spomalil, jeho tempo však bolo vyššie, než sa očakávalo. To signalizuje solídne spotrebiteľské výdavky, ktoré by mali naďalej podporovať expanziu ekonomiky.
Maloobchodné tržby v auguste medzimesačne stúpli o 0,4 % po zvýšení o 0,8 % v júli, uviedlo americké ministerstvo obchodu. Podporil ich záujem o motorové vozidlá či stavebné materiály. Ministerstvo tiež revidovalo júlový údaj mierne smerom nahor z pôvodne uvádzaných +0,7 %. Ekonómovia počítali v auguste so spomalením rastu maloobchodných tržieb až na 0,2 %.
Maloobchodné tržby sa zvýšili šiesty mesiac po sebe, čo je najdlhšia takáto séria od júna 2017. V medziročnom porovnaní si polepšili o 4,1 %.
Bez započítania áut, benzínu, stavebných materiálov a potravinových služieb maloobchodné tržby v auguste stúpli o 0,3 % po +0,9 % v júli. Tieto takzvané jadrové maloobchodné tržby najviac korešpondujú so spotrebiteľskými výdavkami ako zložkou hrubého domáceho produktu (HDP).
Vývoj spotrebiteľských výdavkov je dôležitým ukazovateľom, keďže v USA na ne pripadajú viac než dve tretiny ekonomickej aktivity. V 2. kvartáli medziročne vyskočili o 4,7 %, čo bolo najviac za 4,5 roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy