Moonlight Benjamin: Udržet si kontakt s rodnou zemí

Moonlight Benjamin: Udržet si kontakt s rodnou zemí
13. září 2019 World music, Blues, Aktuality Autor: Milan Tesař

Moonlight Benjamin je zpěvačka z Haiti, která žije ve Francii a spolupracuje například s kubánským pianistou Omarem Sosou. Rozhovor, který jsme s ní natočili na festivalu Colours of Ostrava, vám v premiéře nabídneme v sobotu 21. září 2019. Poté bude pořad k dispozici v audioarchivu.

Rozhovor s haitskou zpěvačkou Moonlight Benjamin

O Haiti hovoříte jako o silné zemi. Předpokládám, jednou z jejích silných stránek je hudba, z které vycházíte.

Ano, Haiti má neuvěřitelnou sílu v kulturní oblasti, ale stejně tak bychom mohli zdůraznit vnitřní krásu jeho obyvatel. Ano, je pravda, že stav haitského hospodářství je momentálně velmi problematický a mé rodné zemi se nedaří najít to správné místo v rámci světové ekonomiky. Ale přes to všechno je to opravdu krásná země.

Vaše hudební cesta je pestrá a zajímavá. Inspirovala jste se právě tradiční hudbou Haiti, dlouho jste se věnovala jazzu, ale vaše nejnovější album Siltane má blízko k blues a rocku. Asi se však nebudu mýlit, když řeknu, že i v těchto nahrávkách slyším něco z vaší rodné země?

Určitě se nemýlíte. Haiti mám ráda a nemohu je opustit, ať se hudebně vydám jakýmkoli směrem. Proto se snažím, abyste v mé hudbě a během mého koncertu mou rodnou zemi slyšel, cítil i viděl.

Slyším to samozřejmě v jazyce, kterým zpíváte mnoho svých písní, v haitské kreolštině. Ale odráží se vliv tradiční kultury ostrova také v hudbě samotné, například v rytmu?

Na prvním místě je to samozřejmě jazyk, ale je to také stavba mých melodií. To vše má základ v lidové hudbě Haiti. Pro mne je to způsob, jak s rodnou zemí udržet kontakt.

Upřednostňujete ve svých textech spíše emoce, nebo příběhy?

Zpívám především o Haiti. O tom, jaké bylo dřív, i o tom, jaké je dnes. Důležitým tématem je pro mne svoboda a potřeba ji bránit. Moc ráda bych svou hudbou bojovala za to, aby si lidé na Haiti uvědomili význam svobody a aby o ni opravdu usilovali. Protože moje země opravdovou svobodu vlastně zatím nikdy neměla.

Snažila jste se, aby album Siltane tvořilo jeden souvislý celek?

Album nevnímám jako celek, ale jako součást většího celku, který je ovšem dynamický a bude mít pokračování. Tím, že natočím album, neříkám, že s hudbou končím. Budu samozřejmě pokračovat, takže na aktuální nahrávku navážu nějakou další. Moje písně nesou poselství a to bude mít pokračování.

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!