Brňané poděkovali za život P. Koláčka

Brňané poděkovali za život P. Koláčka
13. září 2019 Události Autor: Filip Breindl

Památku nedávno zesnulého jezuitského kněze Josefa Koláčka, dlouholetého vedoucího české redakce Radia Vatikán, uctili účastníci podvečerní mše svaté v jeho rodišti, v Brně. V kostele svatého Tomáše se konala den po římském pohřbu otce Koláčka, který zemřel krátce po svých 90. narozenin. Mši sloužil brněnský biskup Vojtěch Cikrle.

Ocenil rozhlasovou i spisovatelskou a překladatelskou činnost otce Josefa a jeho pracovní nasazení. Ke svému rodišti se vždy hlásil a mimo jiné vyjadřoval hrdost na průběh návštěvy papeže Benedikta XVI. v Brně před deseti lety, uvedl biskup Cikrle. "Nějak cítím, že jeho život, za který děkujeme, je výzvou pro každého z nás, abychom udělali všechno, co je v našich silách a nevzdávali jsme cestu na tu horu. A abychom na této cestě vždy byli s tím, že Bůh nese naše břemena, naše nemoci, bezmoci, všechno to, co je pro nás těžké a pod čím klesáme," řekl dále brněnský biskup.

Josef Koláček se narodil 1. září 1929 v Bystrci, která se později stala součástí Brna. V roce 2012 obdržel Cenu města Brna. Zemřel v pondělí v Římě, pohřeb se konal ve čtvrtek v kapli římské rezidence Tovaryšstva Ježíšova.

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony