Houskové, bramborové i chlupaté - recepty na různé knedlíky

Známe recepty na knedlíky houskové, knedlíky bramborové, špekové knedlíky, chlupaté knedlíky, ovocné knedlíky a knedlíky tvarohové. Knedlíky mohou být také plněné a to téměř vším, na co jedlého si vzpomenete. Knedlíky jsou nedílnou součástí českých receptů našich maminek a babiček, které je stejně umí uvařit nejlépe. Knedlíky zná každá kuchařka, ne každá je vaří často, některá je nevaří vůbec. Také proto, že je možné knedlíky prostě koupit. V dnešní době se dají základní druhy knedlíků snadno pořídit v každých potravinách. Tím se však připravíme a čerstvou dobrotu a spokojenost s výsledkem, pokud se knedlíky povedou nám samotným. Takže, zkusme je udělat jednou za čas sami!

Základní podmínkou chutného knedlíku je dobré těsto

Povedený domácí knedlík je chloubou každé kuchařky, nebo kuchaře. Aby se knedlík povedl, musí se dodržet pár správných zásad. Základem každého knedlíku je těsto. Bez pečlivě připraveného těsta nebudou knedlíky dobré. Je potřeba zachovat správný poměr přísad, což platí u všech druhů knedlíků. Další důležitou podmínkou je správné kynutí u typů knedlíků z kynutého těsta. U knedlíků z bramborového těsta záleží na uvaření brambor. Pokud se jedná o knedlíky plněné, dost záleží také na chuti a kořeněnosti jejich náplně. Velmi zásadní pro chuť, kyprost a nadýchanost všech knedlíků je doba (u některých i způsob) jejich vaření. Nedovařené, nebo převařené knedlíky nemohou být chutnou přílohou žádného jídla.

Knedlíkové mutace

Receptů na nejrůznější knedlíky je nepřeberné množství. Některé se liší v maličkostech, nebo jen názvu, jiné jsou si podobné. Knedlíkové speciality se vaří podle již vyzkoušených receptů, další recepty a jejich úpravy stále vznikají.

Není možné vyjmenovat všechny druhy knedlíků. Třeba právě v této chvíli vzniká a rodí se nový knedlík, tedy i další recept. Podle základních druhů knedlíky dělíme na kynuté (houskové a ovocné) a na nekynuté (bramborové, tvarohové).

Kynuté houskové knedlíky mají mnoho podob. Známe karlovarský knedlík, který je zjemněný našlehaným bílkem a vařený v plátěném ubrousku. Do kynutého těsta se k houskovým knedlíkům může přidávat slanina, cibule, špek i bylinky. Mnoho nadšených vyznavačů mají ovocné knedlíky z kynutého těsta a to i odpalovaného. Knedlíky s jahodami, borůvkami, meruňkami, švěstkami, posypané strouhaným tvarohem, mákem, nebo skořicí jsou pro mnohé sladká delikatesa.

Základem bramborových a chlupatých knedlíků jsou brambory uvařené ve slupce. Další příměsí bývá mouka, krupice, cizrna a další. Bramborové knedlíky jsou populární jsou také s nápní z uzeného masa, špeku, zelí nebo zeleniny a hub. I z bramborového těsta se dělají knedlíky sladké, třeba se švestkami.

Tvarohové těsto se připravuje i na sladké knedlíky z mouky a tvarohu. Tvarohové knedlíky se plní ovocem, povidly, mákem a dalšími sladkými náplněmi.

Jídla, která se bez knedlíků prostě neobejdou

Dovedete si představit klasické knedlo-vepřo-zelo bez houskových knedlíků? A co guláš bez tradičních šesti? Jakpak by asi chutnala výborná svíčková, koprová a rajská omáčka bez houskových knedlíků?  Také propečená kachna a husa by bez houskových, bramborových nebo chlupatých knedlíků by nebyla "to ono". A jak bychom si udělali oblíbené knedlíky s vajíčkem?

Vychytávky okolo knedlíků

- kynuté těsto musí dobře vykynout, ale ne překynout
čím je vyšší teplota místnosti, tím rychleji těsto kyne
- brambory na bramborové knedlíky je nejlepší uvařit o den napřed
- brambory nemají být úplně měkké
- po uvaření kynutých knedlíků je nezapomeňte propíchnout

Sladké kynuté knedlíky s mákem

Suroviny:

500g hrubé mouky, 200g švestkových povidel, 200g mletého máku, 200g rozpuštěného másla, 100g měkkého másla, 100g cukru moučky, 30g droždí, 2 vejce, 1/8 l vlažného mléka, 2 lžíce rumu, 1/2 lžičky namleté skořice, 4 lžíce cukru, špetka soli.


Postup:

Nejprve si uděláme kvásek. V malém množství vlažného mléka rozmícháme droždí, trochu cukru a trochu mouky. Kvásek necháme cca 15 minut odležet. Mezitím prosijeme mouku, smícháme jí s kváskem, zbylým mlékem, cukrem a solí. Těsto zaděláme a řádně prohněteme. Na teplém místě těsto necháme přikryté kynout cca 1 hodinu. Zatím si připravíme náplň. Švestková povidla smícháme s rumem a skořicí. Z vykynutého těsta nakrájíme cca 20 čtverečků a na každý dáme vrchovatou lžičku povidel. Čtverečky dáme cípy k sobě, přitiskneme a vytvarujeme kuličky. Ty pak necháme ještě cca 20 minut kynout. Knedlíky vaříme ve větším množství vody. Vaříme cca 6 minut na jedné straně a 6 min na druhé. Uvařené knedlíky polijeme rozehřátým máslem a posypeme mletým mákem smíchaným s cukrem moučkou. Podáváme horké.

Zajímá nás, jaké druhy knedlíků připravujete vy, podělte se s námi o své postřehy a tipy z vaší kuchyně. Zajímá nás o jaké recepty máte zájem, co můžeme zlepšit v článcích, nebo na stránkách Bydlet.cz


Vyzkoušejte i ostatní recepty - tipy na vaření a pečení >>



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend