Pizza - kulatá placka, která dobyla svět

Pizza je zřejmě nejznámější italská receptura, která doslova dobyla svět. Správná pizza musí být kulatá, tenká, křupavá i šťavnatá. Na pravou italskou pizzu můžeme zajít do kvalitní pizzerie. Hotovou pizzu si můžeme také objednat, nechat přivézt a pochutnat si na ní doma, nebo v práci. Určitě stojí za to, křupavou pochoutkou překvapit rodinu, nebo pohostit přátele a udělat si pizzu podle jednoho z mnoha receptů sami. 

Historie pizzy

Kdo doopravdy před tisíci lety z hrubě rozemletého obilí upekl na žhavých kamenech placku, která by se dala označit za pramáti všech pizz, to už se zřejmě nezjistí. Určité je to, že koláče z jednoduchého obilného těsta znali staří Egypťané, Římané a další národy. Receptura pizzy začala doznávat změn až po objevení Ameriky, kdy se v Evropě začala pěstovat rajčata. Rajčatový protlak i samotná rajčata se staly nezbytnou součástí každé pizzy. K její větší oblibě a chuti přispělo i rozšíření výroby sýrů. Původní název pro tenký plochý koláč z kynutého těsta pokapaný olivovým olejem a obloženým česnekem byl "picea". Vznikl v okolí Neapole, kde na začátku 18.století začaly vznikat i první specializované pizzerie. Pizza se pekla v malé peci nebo troubě. Tradiční oblohou byl (a dosud je) sýr mozzarella vyrobený z buvolího a kravského mléka. Dalším mezníkem pizzy byl rok 1899, kdy byla pizza připravena známým neapolským pekařem na letní slavnost pro královnu Margheritu Savojskou. Pizza byla upravena v italských národních barvách - červená rajčata, smetanově bílý sýr mozzarella a zelené lístky čerstvé bazalky. Pizza slavila velký úspěch a na počest královny byl recept pojmenován Margherita. Pizza se stala oblíbenou v celé zemi a vznikly její nové přílohy - kromě mozzarely a rajčat i klobása, salámy, šunka, chřest, vejce a mnoho dalších. Rozvoj pizzy nastal i na americkém kontinentu, kde si italští přistěhovalci technologii výroby uzpůsobili. Pizza se postupně stala po celém světě i fast food jídlem, začalo se prodávat také pizzové těsto, později i mražená pizza. Stále však platí, že nejlepší pizza je připravovaná tradičním způsobem v unikátní peci na pizzu a z čerstvých surovin.

Druhy pizzy

Pizza je koláč většinou kruhového tvaru z tenkého těsta s navrch nakladenou oblohou. Základem každé chutné pizzy je správné a správně propečené těsto.  Tradiční a nejchutnější těsto je kynuté, z hladké mouky, kvasnic, oleje, cukru a soli. Ten, kdo spěchá a nechce čekat, může použít kypřící prášek. Těsto se dá koupit i komplet připravené v prášku, chlazené, nebo mražené. Také přílohy na pizzu jsou velmi důležité. Pizza je nerozlučně spjata s rajčaty, olivovým olejem, mozzarelou a bazalkou. Kromě těchto základních příloh jsou další stovky až tisíce možností a obměn. Kdo by neznal nejznámější a nejoblíbenější pizzy:

Pizza Margherita - rajčata, bazalka a mozzarella

Pizza Quattro formaggi - 4 druhy sýra

Pizza Capricciosa - rajčata, mozzarela, artičoky, vajíčka, žampióny, bazalka, sušená šunka

Pizza Napoletana - rajčata, ančovičky a olivy

Na pizze se mohou jako obloha objevit všechny druhy sýrů, uzenin, masa a ryb, darů moře, zeleniny a ovoce i hub. Také koření, čerstvé bylinky a přísady do pizzy jsou nepřeberné. Kombinace všech ingrediencí, druhů těsta a způsobů pečení z pizzy dělají fenomenální a univerzální pokrm, který vyhoví každé chuti.  


Recept na jednoduchou pizzu

Suroviny:

400 g hladké mouky, 20 g droždí, 5 lžic mléka, 2 lžíce oleje, 1 žloutek, špetka soli a špetka cukru

Postup:

Mouku prosijeme,  uděláme v ní důlek, do kterého vlijeme část mléka s rozpuštěným droždím. Přidáme sůl, cukr, olej, žloutek a zbytek mléka. Těsto zpracujeme, až je vláčné. Na teplém místě necháme pod utěrkou cca 2 hodiny kynout. Vykynuté těsto rozválíme natenko a vložíme do olejem vymaštěné, nízké a kulaté dortové formy. Poklademe náplní, necháme ještě další půl hodiny kynout. Poté pečeme ve středně horké troubě cca 30 minut.

Náplň:

300 g oloupaných čerstvých rajčat (případně rajčata z plechovky), tuňák v oleji z plechu, strouhaný čedar (případně jiný sýr), oregano. 

Víte co je Pizzafest?

Každé záři se v Neapoli koná festival pizzy “Pizzafest“. Během Pizzafestu se po celé Neapoli (která je kolébkou novodobé historie pokrmu) pizza připravuje prakticky všude. Za návštěvu určitě stojí pizzerie Antica Pizzeria Port'Alba, která byla otevřena v roce 1738 a je označovaná za první pizzerii na světě.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend