Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Pražští podnikatelé chtěli v Libérii těžit kámen, plán ale nevyšel. Tamní policie poté zatkla českého občana

Svět

  5:00
MONROVIA/PRAHA - Liberijská policie zatkla začátkem září českého občana Jana Holáska. Podle obvinění se totiž měl účastnit podvodu a spiknutí za účelem získání peněz z česko-liberijské firmy MHM Eko-Liberia. Společně s ním bude možná obviněn i vedoucí kanceláře liberijského Senátu.

Těžba kamene v Libérii foto: ABS Portal

„Příslušníci Liberijské národní policie v úterý 3. září zadrželi Jana Holáska, českého občana a blízkého důvěrníka tajemníka senátu Nangbolora F. Singbeha,“ napsal tento týden deník Liberian Observer. Čech, který v letech 2013 až 2017 pracoval pro misi OSN v Libérii, byl policií obviněn z použití falešné plné moci a získání 317 500 dolarů (7,4 milionu korun) z účtu MHM Eko-Liberia v bance Ecobank-Liberia.

Nanbolor Singbeh

Zajímavé je, že plnou moc mu údajně poskytli sami zástupci společnosti MHM Eko-Liberia Nanbolor Singbeh, kteří vlastní třicetiprocentní podíl firmy, a její ředitel – rovněž Čech – Karel Sochor. Problémem je, že tak podle obžaloby učinili bez vědomí většinových majitelů společnosti, českých bratrů Pavla a Martina Miloschewskych, z nichž každý vlastní 35 procent MHM Eko-Liberia. Ti také Holáska skrze liberijské právníky zažalovali. 

Vše začalo v roce 2013. Pražská firma zabývající se počítačovými systémy MHM si v západoafrické Libérii založila pobočku MHM Eko-Liberia Incorporated, která se zaměřila na těžbu a zpracování stavebního kamene. Společnost založili vedoucí kanceláře liberijského senátu Nanborlor Singbeh a majitelé české MHM Pavel a Martin Miloschewsky.

V dokumentech z 14. června 2013 a 31. července 2013, které má k dispozici liberijský soud, byl Singbeh jmenován předsedou představenstva společnosti a čeští bratři poskytli financování společnosti ve výši 2,49 milionu dolarů (58 milionů korun). Zároveň také do africké země poslali vybavení a stroje v hodnotě 1,5 milionu dolarů.

Stroje měla MHM Eko-Liberia v pronájmu, dokud nebude schopná bratrům Miloschewským vrátit vložené fondy. Tak se ale nestalo. Po nějakou dobu se však nezdálo, že by nová společnost měla mít jakékoliv problémy.

První problémy

Již v říjnu roku 2013 se začaly dít první údajné nepravosti. Vedoucí kanceláře liberijského senátu za pomoci ředitele MHM Eko-Liberia Karla Sochora dal do rukou Jana Holáska plnou moc, která ho pověřila vybrat z firemních účtů 317 tisíc dolarů.

Bratři Miloschewští o tom ale zřejmě po dlouhou dobu nevěděli. Singbeha zvali na rady vedení společnosti, ale on se podle Liberian Observer na jednání nikdy nedostavil. Několikrát si u Singbeha vyžádali audit společnosti, ten ale nikdy neproběhl. Oni však tehdy celou záležitost právně neřešili. 

V dubnu letošního roku se pak v liberijských médiích objevily zprávy o tom, že společnost MHM Eko-Liberia dluží svým zaměstnancům tisíce dolarů na výplatách. A pár dní později přišel Liberian Observer s titulkem: „Dva Češi žádají LRA (daňový úřad), aby vyšetřoval společnost MHM-Eko“.

Podle informací médií se nakonec sami bratři Miloschewští museli obrátit na liberijské úřady a na svou vlastní firmu poslat Liberijský daňový úřad.

„Daňový úřad přijal požadavek na informace ohledně možného daňového úniku spojeného s Nanbolorem Singbehem,“ informoval deník. Ukázalo se, že zaměstnanec liberijského senátu, ředitel společnosti Karel Sochor a Jan Holásek se podle obvinění pokusili přivlastnit si veškerý majetek, který bratři do africké země poslali.

Podle žaloby, kterou čeští bratři na muže podali, zmíněná trojice prodala několik těžkých strojů, které zaplatili Miloschewští, a vydělané peníze vyvedli na své soukromé účty. Za mřížemi zatím skončil jen Holásek, který je bývalým vojákem. Deník Liberian Observer v úterý uvedl, že Holásek je držen ve vězení Kakata Central, jelikož si nezvládl po soudním slyšení zajistit právníka a zaplatit kauci. 

Šeky na tisíce dolarů

Holásek u soudu uvedl, že v době, kdy zastupoval MHM Eko-Liberia na základě údajně neplatné plné moci, nalezl kupce, kterým by prodal bagr a pneumatická kladiva. Přiznal, že získal dva šeky na 10 tisíc a 18 tisíc dolarů. V hotovosti společně se Sochorem následně předali 10 tisíc dolarů Singbehovi. Zbylých 18 tisíc mělo podle něj putovat k Miloschewským. Kam reálně peníze zmizely, netuší.

Podle policejních výslechů však podobných obchodů proběhlo více, ale  Holásek jim nebyl přítomen. Singbeh se Sochorem měli například prodat pickup Nissan Frontier podnikateli Mulbahu Kennedymu, aniž by to čeští bratři schválili.

Jeden ze zaměstnanců firmy MHM Eko-Liberia Patrick Siaffa pak pro policii uvedl, že mu Singbeh nařídil, aby odvezl nakladač a pásový dozer D6 na pozemky společnosti Logan. Co se se stroji dělo dál, policie netuší.

Liberijská média tak očekávají, že bude brzy obviněn pracovník Senátu Singbeh i ředitel Sochor. Reakci MHM Eko-Liberia ani české MHM se redakci nepodařilo získat i přes opakované žádosti.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!