Zavětřili šanci a nemají žádné zábrany. V těch pro nemocné a jejich rodiny nejtěžších chvílích zneužívají zoufalství z nemoci a stavějí vzdušné zámky. Nejen rakovinu totiž »léčí« jako banální rýmu.

Podle některých jde leukemii zahnat poměrně snadno konopnými výtažky, jiní radí užívat marihuanu a strouhat pampeliškový kořen. „Nespoléhat se na medicínu, ale na svou krev,“ napsal další. Anonymní internet skýtá živnou půdu pro všelijaké šarlatánství. „My vyléčili rakovinu s MMS za pouhé dva měsíce,“ tvrdí jeden z diskutujících. Přitom se kolem této chemikálie vede už mnoho let spousta rozprav a lékaři od ní stále dávají ruce pryč.

Gott ale jistě ví, že prvotní je lékařská péče. „Podstupuji ambulantní léčbu a dojíždím do nemocnice na kontroly, v rámci kterých lékaři sledují můj celkový zdravotní stav,“ ujišťuje Slavík. Ví, že ho doktoři nehodí přes palubu a že udělají, co jen budou moci.

Prostředek MMS na fleky jako lék

V Česku se nabízejí chemikálie MMS kvůli kontrole příslušných úřadů jako bělidlo na textil. Doktoři i vědci před zneužitím důrazně varují. Přitom na internetu se dočteme o neškodnosti výrobku, a to i v případě konzumování v neředěné podobě. Může dojít k poleptání sliznice, gastrointestinálního traktu a respiračního traktu, kůže, očí a k systémovým poruchám, mezi závažné zdravotní následky patří perforace jícnu a žaludku, ale může dojít i k selhání jater a ledvin.

MUDr. Martin Bognár: Vydělávají na lidském zoufalství!

Vážně nemocní pacienti i jejich nejbližší by dali cokoli, aby slyšeli od lékařů zprávu: nemoc ustoupila, přemohl jste ji. V okamžiku, kdy slyší diagnózu rakovina, jsou schopni dát velké peníze za zcela neúčinné prostředky. Ví to i interní lékař Martin Bognár.

„Bývají propagovány na internetu, v médiích, ale pozor – i v lékárnách. Chybí jim však schválení Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Nejde tedy o léky, ale potravní doplňky bez prokázaných účinků. Ve většině případů neuškodí, ale ani nepomohou. Firmy, které je produkují, vydělávají na lidském zoufalství velké peníze,“ uvádí Martin Bognár. Lidé si navíc myslí, že když vydají velké peníze, musí to být účinné. „Pokud si vážně nemocní sami ordinují k nastavené léčbě například homeopatika, tak pokud se po nich cítí lépe, nemám výhrady. Pokud například pacienti začnou užívat jen bylinky a neporadí se s ošetřujícím lékařem, může v kombinaci s užívanými léky či podávanou chemoterapií docházet ke zvýšení jejich toxického účinku na organismus,“ upozorňuje doktor.

„Úplně nejstrašnější je, když jim nějaký léčitel zakáže terapii navrhovanou lékařem, chce po nich, aby odmítli chemoterapii, ozařování a další moderní způsoby léčby. A další hrůzou jsou půsty, kdy si nemocní myslí, že rakovinu vyhladoví. Nikdy se to nepovede, jen oslabí organismus a nemoc získá navrch,“ dodal Bognár. Chcete celou knihu takového čtení? Koupit můžete na online iKiosek – vaší ishop trafice. Objednáte-li dopoledne, máte zítra doma ve schránce.

VIDEO: Nemocný Gott varoval Dominiku! A dcera Urbánkové zrušila svatbu

Video
Video se připravuje ...

Nemocný Gott varoval Dominiku! A dcera Urbánkové zrušila svatbu Petr Macek, Lukáš Červený

Fotogalerie
36 fotografií