Hlavní obsah

Jak na daně absolventů, kteří se po škole vrhnou do podnikání

Právo, svj

Po úspěšném ukončení střední nebo vysoké školy se řada absolventů rozhodne nenastoupit do stálého zaměstnání, ale chtějí se vydat vlastní cestou a začnou podnikat. Jak to v takovém případě mají s placením daně z příjmů a povinným pojistným?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Daňové povinnosti jim vznikají prakticky okamžitě. Zálohy na sociální a zdravotní pojištění je totiž nutné platit od prvního měsíce, přičemž v roce zahájení hlavní samostatné výdělečné činnosti se platí minimální měsíční zálohy.

„V letošním roce činí minimální měsíční záloha na zdravotní pojištění 2208 korun a je splatná do 8. dne následujícího měsíce, minimální měsíční záloha na sociální pojištění činí 2388 korun a je splatná do konce aktuálního měsíce,“ připomíná Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Daň z příjmů se platí za celý rok

I když je samostatná výdělečná činnost zahájena v průběhu roku 2019, tak je nutné za letošek vyplnit daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob a přehledy o příjmech a výdajích za rok 2019. Daňový základ je možné stanovit s uplatněním výdajového paušálu nebo spočítat z daňové evidence či z účetnictví.

Před zahájením samostatné výdělečné činnosti je vhodné provést důkladnou analýzu, která varianta je finančně výhodnější, a této skutečnosti přizpůsobit veškerou vlastní daňovou a účetní administrativu. Při uplatnění výdajového paušálu je nutné počítat s tím, že žádné další výdaje nad rámec paušálu nelze uplatnit. Sazba výdajového paušálu se liší v závislosti na vykonávané činnosti a může činit 40 procent, 60 procent nebo 80 procent.

„Vypočtený daňový základ ovlivňuje nejenom výši daně z příjmů fyzických osob, ale i sociálního a zdravotního pojištění,“ vysvětluje Ivanco.

Sleva na studenta v daňovém přiznání

V daňovém přiznání za rok 2019 se uplatní vždy základní daňová sleva na poplatníka 24 840 korun, bez ohledu na skutečnost, kolik měsíců byla samostatná výdělečná činnost vykonávána.

Absolventi rovněž uplatní v poměrné částce i slevu na studenta za první část roku 2019, a to za každý měsíc studia v částce 335 korun. Pokud se samostatná výdělečná činnost vykonává pouze po část roku, tak nemusí vzniknout z důvodu nižšího zisku a uplatnění daňových slev povinnost platit daň z příjmu.

„Při výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti se však povinné sociální a zdravotní pojištění platí vždy alespoň v minimální částce, a nelze tedy obdržet zpět zaplacené minimální měsíční zálohy po odevzdaných přehledech o příjmech a výdajích,“ upozorňuje Ivanco.

Ideální je začít podnikat při studiu

Z daňového hlediska je podle ní nejvýhodnější začít s podnikáním již během studia. V takovém případě se totiž jedná o vedlejší samostatnou výdělečnou činnost, která je legislativou zvýhodněna.

Při výpočtu povinného pojistného nemusí být dodržen minimální vyměřovací základ. Sociální pojištění i zdravotní pojištění se vypočítá vždy ze skutečného vyměřovacího základu – tj. poloviny daňového základu, přičemž sociální pojištění se vůbec neplatí, když je příjem ponížený o výdaje nižší než zákonný limit.

Za rok 2019 je tímto limitem částka 78 476 korun. „Při podnikání při studiu se neplatí daň z příjmů za rok 2019 až do hrubého zisku v částce 192 400 korun,“ vypočítává Ivanco.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám