Nový iPhone spouští trypofobii, stěžují si lidé. Co je to?

Nejen technologické nadšence zaujala soustava tří čoček, které se nacházejí na nových iPhonech 11 Pro. Rychle si jich všimli i lidé, kteří trpí tzv. trypofobií. To, jak jsou čočky na telefonu položené, jim způsobuje diskomfort. Twitter zaplavily stovky stížností směrem k Applu.

Trypofobie je trochu zvláštní, ale opravdu reálný problém, který se týká nezanedbatelného množství lidí. Jde o chorobný strach z malých děr a jejich shluků. Můžou to být jakékoli díry - třeba ve dřevě, listy s parazity, puchýře, semínka... důležité je, abych jich bylo hodně a byly malé.

Lidé, kteří touto fóbií trpí, nemohou pohled na shluky malých děr snést. Jakmile se na ně dívají, cítí se nesví, není jím dobře. A přesně tito lidé tvrdí, že to, jak jsou tři čočky na novém iPhonu uskupené, trypofobii (z latinského trýpo - díra) spouští. 

„Všichni ji máme, jen je otázka, jaká míra děr nám ji spouští,“ řekl před časem o fobii serveru BBC lékař Geoff Cole z Univerzity Essex. Problému věnoval celou studii, podle něj někteří lidé při pohledu na malé díry dokonce zvracejí, jiní jsou pracovně paralizovaní.

Že by mohl nový iPhone něco podobného způsobovat, pravděpodobně nikoho nenapadlo, nicméně je třeba zmínit, že se lékařská obec příliš přívětivě k trypofobii nestaví. Problém není tolik popsaný a začalo se o něm mluvit až v posledních letech. Apple se tak nemohl vyvarovat něčemu, co věda teprve začala zkoumat. 

V každém případě čočky na novém iPhone mají svůj význam, zařízení je úplně poprvé vybaveno ultraširokým objektivem o rozsahu 120 stupňů, tudíž uživatelé mohou snímky nejen přibližovat, ale i oddalovat. 

Diskuze (40) Další článek: Google Fotky přidají vlastní komunikátor a příběhy. Ty se budou vytvářet automaticky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,