"NHL od toho dává ruce pryč." Mikita v době smrti trpěl onemocněním mozku

ČTK ČTK
14. 9. 2019 11:51
Posmrtná studie mozku legendárního hokejového útočníka Stana Mikity prokázala, že člen Síně slávy trpěl v době úmrtí chronickou traumatickou encefalopatií (CTE). Toto onemocnění mozku je spojováno s opakovanými údery do hlavy a Mikita, který zemřel loni v srpnu ve věku 78 let, je dalším jménem na seznamu bývalých hráčů NHL, u něhož byla CTE odhalena.
Slovenský rodák Stan Mikita zemřel vloni v srpnu ve věku 78 let.
Slovenský rodák Stan Mikita zemřel vloni v srpnu ve věku 78 let. | Foto: ČTK

S nemocí, která je známá také jako "boxerská demence", se potýkali například bitkaři Derek Boogaard a Bob Probert nebo jiný dlouholetý hráč NHL Reggie Fleming.

I přesto šéf NHL Gary Bettman zastává dlouhodobě názor, že neexistuje přímá spojitost mezi otřesem mozku a CTE, jak dal naposledy najevo začátkem května při jednání s kanadskou vládou. Ta by ráda dosáhla celoplošného zavedení zápasových trestů pro hráče za jakýkoliv kontakt s hlavou soupeře ve snaze co nejvíce omezit riziko otřesů mozku a jejich následků.

"NHL od toho dává ruce pryč. Úplně popírají jakékoliv spojení a tím pádem se také zříkají jakékoliv odpovědnosti. Je zřejmé, že si tím jen kryjí záda," prohlásila neuroložka Ann McKeeová z Bostonské univerzity, která se problematikou dlouhodobě zabývá.

O Mikitově diagnóze informovala na charitativní večeři v Chicagu, a to na přání rodiny hokejové legendy, která během více než dvacetileté kariéry v NHL pomohla Chicagu v roce 1961 vyhrát Stanley Cup.

Hráči by podle McKeeové měli být pod výrazně větším drobnohledem v případě, že dostanou zásah do hlavy. "Je třeba opravdu velmi konzervativního přístupu, protože co se vám nebo třeba i mně může zdát jen jako malá rána, může být devastujícím úderem pro hráče. A my potřebujeme pro hráče zajistit bezpečí," uvedla McKeeová.

CTE, jež je příbuzná Alzheimerově chorobě, se projevuje ztrátou paměti, vznětlivostí či změnami nálad.

 

Právě se děje

Další zprávy