Hlavní obsah

Česko - Srbsko 81:90Čeští basketbalisté při premiéře na MS vyrovnali nejlepší československé umístění

Aktualizováno

Důstojné loučení s pohádkově úspěšným mistrovstvím světa v Číně prožili čeští basketbalisté. V polovině utkání o konečné 5. místo dokonce v Pekingu senzačně vedli nad favorizovaným Srbskem rozdílem devíti bodů, ale pak už nedokázali čelit zdrcující síle obhájců stříbra. Přes porážku 81:90 ale nemusejí smutnit. Konečná šestá příčka národního týmu překonává veškerá očekávání a představuje vyrovnání historického maxima ještě z dob Československa na MS 1970.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Český pivot Ondřej Balvín (vpravo) v akci pod srbským košem, brání ho Nikola Milutinov.

Článek
Fotogalerie

Srbové hned na začátku předvedli, že i přes zklamání ze čtvrtfinálové porážky, mají motivaci pro boj o páté místo. Rychle vedli 7:2, jenže bojovnost českého týmu má v Číně extrémní úroveň. Reprezentanti se i proti hvězdám NBA Bogdanovičovi, Jokičovi, Bjelicovi rvali o každý míč. Dokázali zlepšit obranu a díky velmi úspěšné trojkové střelbě postupně mazali ztrátu ve skóre, v 7. minutě se jim povedlo vyrovnat na 15:15.

Vzápětí znovu zaúřadoval kanonýr Bogdan Bogdanovič ze Sacramenta, jenž zaznamenal polovinu z dvaceti srbských bodů během první čtvrtiny. Reprezentanti i bez maroda Schilba, kterému znovu otekl kotník zraněný před týdnem v souboji s Brazilci, hráli s ohromnou vůlí a hlavně nic nevzdali. Šňůrou čtrnácti bodů, kterou přerušil jediný srbský koš, otočili v druhé čtvrtině skóre na 29:23 a perfektním bráněním spojeným s obrovskou energií dokázali soupeři hru znechutit.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Český rozehrávač Tomáš Satoranský (vpravo) v souboji se Stefanem Jovičem ze Srbska.

Navíc v českém útoku se chytil střídající Peterka, který si neomylně věřil na zakončení z dálky a společně s dirigentem Satoranským pomáhal i k tomu, aby míč šel rychle z ruky, čímž se vytvářeli pro reprezentanty volné střely. "Když jsme těžili ze silných stránek naší hry, dařilo se je přichytračit," tvrdil pro ČT český křídelník Jaromír Bohačík.

Srbsku takový styl vyloženě neseděl a po čtvrthodině za stavu 38:28 pro národní tým si naštvaný legendární trenér Djordjevič bral oddechový čas. Moc pochopení pro to, jak pokrýt české trojky, ale zpočátku u svých svěřenců nenašel. Teprve v závěru druhé čtvrtiny po prostřídání sestavy a nasazení obrovitého Marjanoviče, čerstvé letní posily Dallasu, pod koš přišla osmibodová šňůra korigující náskok Ginzburgova týmu.

Foto: Thomas Peter, Reuters

V souboji o míč Patrik Auda (vlevo a Srb Nemanja Bjelica.

Když bylo Srbům nejhůř, zase je zvedl neomylnou střelbou Bogdanovič. „Nedokázali jsme srbskou hvězdu zabrzdit," připustil Bohačík. Ve 23. minutě byl stav 55:51 a lídr soupeře měl na kontě už 24 bodů. Díky němu se zase probudila útočná síla týmu, který byl ve finále nejen na olympiádě v Riu, ale i při minulém MS i ME.

Češi se bodově zasekli

Srbsko začalo až agresivně tlačit na hráče s míčem, v obraně výborně přebíralo a naprosto ovládlo i doskok, čímž se český tým dostal do velikých problémů na útočné polovině. Přes čtyři minuty nedokázali skórovat, scházel lepší pohyb hráčů bez míče, a soupeř 11 body za sebou definitivně otočil průběh duelu o páté místo.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Srbský dlouhán Nikola Jokič se snaží proklouznout mezi dvojblokem Martin Peterka, Vojtěch Hruban.

Už jen skóre třetí čtvrtiny 12:28 z českého pohledu bylo bohužel výmluvné. Zpět získané vedení Srby uklidnilo, začali hrát ohromně rychle a zase s velkou chutí, reprezentanti oproti nim ani nemohli využít takovou hráčskou rotaci a na klesající střelecké úspěšnosti národního týmu bylo patrné, že docházejí síly.

Šest minut před koncem soupeř vedl 84:66 a už nebyl způsob, jak ho zastavit. Zvlášť když Bogdanovič předvedl své střelecké maximum na turnaji - 31 bodů, z toho sedm trojek. Češi přesto ještě korigovali rozdíl ve skóre, přestože kouč Ginzburg nechal v posledních třech minutách hrát i basketbalisty z lavičky.

MS basketbalistů v Pekingu - o 5. místo
Česko - Srbsko 81:90 (20:20, 50:41, 62:69)
Body: Auda 16, Peterka 14, Satoranský 13, Balvín 12, Hruban 9, Bohačík 6, Pumprla 4, Palyza 3, Kříž a Šiřina po 2 - Bogdanovič 31, Milutinov 14, Jovič 12, Raduljica a Jokič po 7, Lučič 5, Simonovič 4, Marjanovič, Bjelica a Gudurič všichni po 3, Birčevič 1. Trojky 12:10, trestné hody 11/13 - 14/19, doskoky 36:43, čtvrtiny 20:20, 30:21, 12:28, 19:21.
Utkání o 7. místo

Reklama

Související témata:

Pavouk - O 5.-8. místo

  • Vyřazení ve čtvrtfinále

  • 12.09.19      13 : 00 Tung-kuan
    Srbsko Srbsko Spojené státy USA
    94 : 89
  • 12.09.19      15 : 00 Šanghaj
    Polsko Polsko Česká republika Česko
    84 : 94
  • O 5. místo

  • 14.09.19      14 : 00 Peking
    Srbsko Srbsko Česká republika Česko
    90 : 81
  • 14.09.19      10 : 00 Peking O 7. místo
    Spojené státy USA Polsko Polsko
    87 : 74