Plávajúci jadrový blok Akademik Lomonosov zakotvil v meste Pevek

Plávajúci jadrový blok Akademik Lomonosov zakotvil vo svojom plánovanom pôsobisku, ktorým je prístavné mesto Pevek na ruskom Ďalekom východe. V sobotu o tom informovala agentúra Interfax.

14.09.2019 13:31 , aktualizované: 15.09.2019 09:01
debata (41)

„V najbližších mesiacoch bude na plávajúcom jadrovom bloku prebiehať posledná etapa spúšťacích prác s cieľom začať produkciu tepelnej a elektrickej energie pre potreby pobrežnej infraštruktúry,“ uviedol v tejto súvislosti Andrej Petrov – riaditeľ ruskej štátnej jadrovej agentúry Rosenergoatom.

Po zakotvení a napojení do siete sa Akademik Lomonosov stane súčasťou plávajúcej atómovej elektrárne s rovnakým názvom, ktorá je určená na výrobu elektrickej a tepelnej energie, ako aj na odsoľovanie morskej vody.

Po spustení do prevádzky sa Akademik Lomonosov stane v poradí 11. ruskou atómovou elektrárňou.

Ruský projekt plávajúcej jadrovej elektrárne vyvolal kritiku zo strany ochranárov, pričom ho medzinárodná organizácia Greenpeace označila za „plávajúci Černobyľ“.


Plavidlo Akademik Lomonosov odeté do ruskej trikolóry sa piatok 23. augusta vydalo na cestu z prístavu Murmansk do ďalekej Čukotky. Je to prvá plávajúca jadrová elektráreň na svete. Kritici varujú pred možnou katastrofou v Severnom ľadovom oceáne a zariadenie označujú za „plávajúci Černobyľ“.

Video
41 debata chyba
Viac na túto tému: #jadrová elektráreň #Rusko