Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Božské lambo“ jede do Česka. Pan Vladislav (45) si pro něj byl u papeže

Autor: ČTK - 
14. září 2019
13:22

Pan Vladislav z Chrudimska měl v únoru obrovské štěstí, když vyhrál v charitativní aukci jedinečný supersport Lamborghini Huracán s podpisem papeže Františka. Se svatým otcem se v sobotu dokonce setkal. Pro papežovu vytíženost na „božskou“ výhru čekal od března a teď se dočkal. 

Výherci stačila desetidolarová (229 Kč) investice do sázkového tiketu. „Řekl jsem si, že to zkusím. Poslal jsem peníze a hned to vymazal z hlavy. Bral jsem to tak, že aspoň přispěju na dobrou věc,“ řekl tehdy Blesku Vladislav. Když přišla zpráva, že vyhrál, tak nevěřil.   „Říkal jsem si, že bude asi ještě nějaké další kolo, a nechal to plavat,“ vyprávěl. Začal tomu věřit, když mu z organizace pořádající loterii začaly na mail přicházet dokumenty k podepsání.

A jak teď pan Vladislav s autem naloží? „Určitě se s tím »lambem« budu chtít svézt, ale netoužím jezdit s ním někde jako o závod,“ svěřil se po výhře Blesku.

Při pátečním setkání se šéfem italské automobilky a zástupci serveru omaze.com, jehož prostřednictvím se uskutečnila internetová charitativní loterie, převzal papež František symbolický šek na bezmála 900.000 eur (zhruba 23,3 milionu korun). Ty vynesla charitativní aukce vozu Lamborghini Huracán, který předloni papežovi automobilka darovala. Setkání byl podle papežova mluvčího Mattea Bruniho přítomen i český občan, který v loterii zvítězil.

Podle sdělení Vatikánu půjde poslední splátka z výtěžku loterie ve výši 200.000 eur na Haiti, na opětovné vybudování semináře zničeného při zemětřesení v roce 2010. Už dříve bylo převedeno 300.000 eur na Společenství papeže Jana XXIII, které se stará o oběti prostitučních gangů a obchodu s lidmi.

Dalších 200.000 eur obdržela nadace Pomoc pro trpící církve, na podporu iniciativy, která se podílí na rekonstrukci obydlí, náboženských prostor a veřejných budov v irácké oblasti Ninive. Organizace podle Vatikánu pomáhá křesťanům vysídleným válkou „opět najít své kořeny a svou důstojnost“. Dvě italské organizace působící v Africe dostaly 160.000 eur.

V minulosti již papež obdržel darem například motocykl značky Harley-Davidson, následně jej rovněž poslal do charitativní aukce.

Zobrazit celou diskusi