Hlavní obsah

V Zimbabwe proběhl státní pohřeb Mugabeho. Mauzoleum se dostavět nestihlo

Zimbabwe se v sobotu rozloučilo s někdejším dlouholetým autoritářským prezidentem Robertem Mugabem, státního pohřbu se zúčastnili mimo jiné prezidenti Jihoafrické republiky a Keni Cyril Ramaphosa a Uhuru Kenyatta. Rakev bude uložena ve svatyni hrdinů boje za nezávislost v hlavním městě Harare za zhruba měsíc, až bude dokončeno nové mauzoleum. Mugabe zemřel před týdnem ve věku 95 let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Státní pohřeb Roberta MugabehoVideo: Reuters

 
Článek

„Odložme dnes naše neshody a spojme se, jak si pamatujeme z minulosti a jak nahlížíme do budoucnosti, jako jeden hrdý, nezávislý a svobodný národ,“ napsal dnes na twitteru nynější zimbabwský prezident Emmerson Mnangagwa.

Mugabe vládl v Zimbabwe od získání nezávislosti na Británii v roce 1980 pevnou rukou jako premiér či prezident až do chvíle, kdy v roce 2017 pod tlakem armády rezignoval. Zanechal po sobě zemi s rozvrácenou ekonomikou, kterou sužuje vysoká nezaměstnanost, hyperinflace i nedostatek potravin.

Prezident Rovníkové Guineje Theodore Obiang Nguem, který je u moci od roku 1979, Mugabeho označil za vůdce, který nemá v Africe srovnání. „Obyvatelé Zimbabwe budou navždy vděční, že bílým sebral půdu a dal ji svému lidu,“ uvedl Nguem, který tak připomněl jeho souhlas se zábory farem bělošských farmářů v zemi.

Rodina chtěla pohřbít Mugabeho jinde

Pohřbu předcházel spor mezi vládou a rodinou. Pozůstalí totiž chtěli, aby byla rakev pohřbena v rodné vesnici v okrese Zvimba, vláda naopak jako na místě posledního odpočinku trvala na hararském Poli národních hrdinů.

Po vypjatých prohlášeních nakonec rodina v pátek souhlasila s pohřbem v národní svatyni s tím, že po sobotním státním pohřbu bude podle portálu Eyewitness News rakev převezena do Zvimby k vystavení a následně prozatímně uschována pro pozdější uložení do země v Harare. To je plánováno za zhruba měsíc po dokončení Mugabeho mauzolea. Původně na neděli ohlášený akt uložení rakve se tak neuskuteční.

Obřad se konal na národním stadionu v Harare, který dokáže pojmout až 60 tisíc lidí. Ze zveřejněných snímků a z televizních záběrů je patrné, že kapacita stadionu nebyla zdaleka naplněna.

BBC uvedla, že ne všichni obyvatelé země, která se potýká s velkými hospodářskými problémy, se chtějí s bývalým prezidentem rozloučit. „Jsme šťastnější, když je teď po smrti. Tak proč bych měla jít na jeho pohřeb?“ citovala agentura AFP jednu z obyvatelek metropole. „Už o něm nechceme slyšet. Byl příčinou našich problémů,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám