Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Prince teroru“ zabili Američani. Smrt syna Usámy bin Ládina potvrdil Trump

Autor: blv/čtk - 
14. září 2019
15:32

O smrti Hamzy bin Ládina v minulosti už světový tisk spekuloval na základě informací, které unikly ze amerických tajných služeb. Teď jeho smrt na twitteru potvrdil americký prezident Donald Trump. Na hlavu jednoho z nejhledanějších teroristů  byla vypsána letos v únoru odměna jeden milion dolarů. Jeho otec Usáma bin Ládin, někdejší šéf teroristů z al-Káidy, stál za krvavými atentáty z 11. září 2001 a stal se světovým teroristou číslo 1. Později však byl Američany dopaden ve svém úkrytu – v Afghánistánu v obytném komplexu Abbottábád, ležícím zhruba 100 kilometrů severně od Islámábádu.

 americké protiteroristické operaci v oblasti Afghánistánu a Pákistánu byl zabit syn již dříve zlikvidovaného vůdce teroristické sítě Al-Káida Usámy bin Ládina Hamza. V sobotu to oznámil prezident USA Donald Trump, čímž potvrdil zprávy amerických médií z konce července, že Hamza bin Ládin je mrtvý.

Bílý dům neupřesnil, kdy USA operaci proti Hamzovi, kterému bylo okolo 30 let a který byl považován za otcova oblíbence, podnikly. Pouze uvedl: „Ztráta Hamzy bin Ladina nejen zbavuje Al-Káidu důležité vůdčí osobnosti, ale také symbolického spojení s jeho otcem.“

Hamzu bin Ládina zařadily USA na černou listinu mezinárodních teroristů v lednu 2017, letos pak vypsaly odměnu jeden milion dolarů (asi 22,5 milionu korun) za informace, kterého ho pomohou dopadnout.

V řadách Al-Káidy Hamza vyzýval k boji proti Spojeným státům a také Izraeli a dalším západním spojencům USA. Hamzův otec Usáma bin Ládin byl zabit 2. května 2011 při akci speciálního amerického komanda v Abbottábádu poblíž pákistánské metropole Islámábádu. Jeho tělo bylo poté vhozeno do Arabského moře.

Hamza bin Ládin se narodil v roce 1989 v saúdskoarabské Džiddě. Již od dětství se objevoval v propagandistických materiálech Al-Káidy. Před teroristickým útokem na USA z 11. září 2001 byl Hamza v Afghánistánu s otcem a podle dostupných zpráv s ním byl i v Pákistánu po americké invazi do Afghánistánu. V době dopadení Usámy bin Ládina byl jeho syn podle zpráv médií patrně v domácím vězení v Íránu.

V roce 2016 na jedné z nahrávek Hamza bin Ládin řekl: „Budeme pokračovat v útocích a zaměříme se vás doma i v zahraničí, bude to naše odpověď na to, jak utlačujete lidi v Palestině, Afghánistánu, Sýrii, Iráku, Jemenu, Somálsku a v dalších muslimských zemích.“

asijo ( 15. září 2019 12:48 )

Moc toho věděl,tak ho demokraticky uspali.

Nicoltenka ( 15. září 2019 00:29 )

Mínus 20 kg za dva týdny! Bříško zmizí bez poškození zdraví! Potřebujete >> www.SlimExtrem.Com

yokky ( 15. září 2019 00:27 )

super zasah

gabreta ( 14. září 2019 20:01 )

Tak to by těm "hrdinům", mohli na Praze 6 postavit sochu, místo Koněva!!

11karel11 ( 14. září 2019 19:58 )

Je zřejmé, že dvojčata jim nestačila. Proč se serou do jiných zemí, jejich kontinent je jim malý? Až někdo zabije Trumpovi syna, tak se uvidí.

Zobrazit celou diskusi