Hlavní obsah

Piráti nabírají členy. I mezi seniory

Právo, Karolina Brodníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Piráti, kteří se opírají hlavně o mladé voliče, spouštějí náborovou kampaň a oslovují své příznivce, aby se stali členy strany. Chtějí přilákat i seniory. Nyní mají 970 členů. Podle poslance Mikuláše Ferjenčíka je cílem partaje do konce volebního období Sněmovny dohnat hnutí ANO. To nyní hlásí asi 3271 členů, což je ale pořád zlomek proti jiným stranám.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva Jakub Michálek, Ivan Bartoš a Mikuláš Ferjenčík (všichni Piráti)

Článek

Důvodem náboru je zejména příprava na krajské a senátní volby v příštím roce a na sněmovní volby v roce 2021, které chtějí piráti vyhrát.

„Pro úplného nováčka je vstup k pirátům proces zhruba na půl roku. Dlouhodobé příznivce, především dobrovolníky z minulosti, nabíráme rychleji. Nové členy potřebujeme, protože chceme dále růst a omezená členská základna nás v tom brzdí,“ vysvětlil Právu Ferjenčík.

„Rádi bychom měli do konce volebního období srovnatelný počet členů s hnutím ANO. Bezúhonné svobodomyslné lidi rádi přivítáme na palubě,“ dodal.

Pozor na kariéristy

Nové členy nehledá strana jen mezi svými asi 6310 registrovanými příznivci (toto číslo hlásili piráti v červenci), ale i na Facebooku. „Pirátům chybí posledních třicet členů do tisícovky. Budete to vy?“ ptal se Ferjenčík v neděli.

Na pirátském fóru pak kolegům přiblížil, jak bude kampaň probíhat. Strana chce přichystat nejen „náborové video“, ale i galerii fotografií členů s jejich vlastním komentářem, proč se ke straně přidali, kreslené video a článek o tom, co obnáší být členem pirátů.

Rozfrcat peníze po 200 000 za kandidatury okolo 10 % hlasů není efektivní
Mikuláš Ferjenčík (Piráti)

V souvislosti s tím europoslankyně Markéta Gregorová na pirátském fóru varovala, aby strana neodbyla prověřování nováčků. „U nás v Jihomoravském kraji máme interní pravidla, že ke stání se členem by měl člověk alespoň půl roku být nějak ‚vidět‘ – ve smyslu chodit na schůze či se zapojovat do debat atp., každý samozřejmě dle svých možností,“ podotkla.

Důvody k tomu má prý partaj dva: aby nenabírala mrtvé duše nebo lidi, kteří nesouznějí s pirátskými ideály. „Takže já jsem fanda náborové kampaně, ale nechci nabírat kariéristy, co chtějí jen sedět v nějakých pozicích, ale ty srdcaře, kteří se rádi zapojí a postupně si to své ‚místo‘ ve straně najdou za podpory ostatních,“ dodala Gregorová.

Náborová kampaň

Z plánu práce na červen až září, který lze dohledat na pirátských stránkách, vyplývá, že se strana jen za léto o pár desítek lidí rozrostla. „Aktuálně má strana 938 členů a její členstvo stagnuje, což je při robustní síti koordinátorů a našim cílům růstu nežádoucí, protože jinak nebude možné za dva roky dostatečně uspět ve volbách,“ napsali v červnu piráti.

Mediálnímu odboru uložili v dokumentu za úkol odstartovat velkou náborovou kampaň a obeslat registrované příznivce s nabídkou do strany vstoupit.

V textu také řeší, že se jim zatím příliš nedaří oslovovat se­niory. „Ačkoliv řada z nich nás ve svém rozhodování zvažuje. Na základě více shromážděných dat chceme připravit analytické vstupy, které doporučí dlouhodobou efektivní strategii permanentní kampaně ve vztahu k věkovým kohortám segmentace voličů po zohlednění jejich informačních kanálů,“ uvádí.

Na fóru pirátů zase Ferjenčík rozebral i přípravu na senátní volby v příštím roce. V nich už strana hodlá šetřit méně, než jak byla zvyklá z minulosti. „Zkušenost nás učí, že na úspěch v senátních volbách potřebujeme minimálně 500 000 Kč, spíše částku blížící se milionu. Z posledních senátních voleb jsme si odnesli, že rozfrcat peníze po 200 000 za kandidatury okolo 10 % hlasů není efektivní,“ uvedl poslanec.

„Ať si klidně lidi kandidují ‚do počtu‘, ale bez centrální finanční injekce. Hnutí ANO cca ve třetině obvodů nenasadilo kandidáta…“ dodal Ferjenčík.

V posledních senátních volbách se pirátům podařilo získat pouze jedno křeslo senátora pro svého bezpartijního kandidáta Lukáše Wagenknechta. V loňském roce však strana výrazně uspěla v komunálních volbách a obsadila některé radnice velkých měst, např. v Praze či Brně.

Počty členů dělají starosti i dalším politickým stranám. Vládní ČSSD aktuálně řeší jejich velký úbytek, za poslední rok se o dva tisíce ztenčila na 13 485 lidí. KSČM má 34 622 členů, KDU-ČSL 21 870 členů, ODS uvádí 13 563 členů, SPD 5799, ANO 3271 členů a TOP 09 má 2383 členů.

Reklama

Výběr článků

Načítám