Proč se Soros stal univerzálním nepřítelem krajní pravice? Původ je ve válce v Iráku i zvolení Trumpa

Devětaosmdesátiletý George Soros je americký multimiliardář, původem maďarský Žid, ale hlavně filantrop, který rozdal ze svého závratného majetku 32 miliard dolarů. Přesto jej extremisté i stoupenci konspiračních teorií považují za strůjce globálního spiknutí. Od Ameriky po Austrálii, od Maďarska po Honduras jej mají za úhlavního nepřítele, uvádí zpravodajský server BBC.

Tento článek je více než rok starý.

Svět ve 20 minutách Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

George Soros na tiskové konferenci v Berlíně, červen 2017.

Americký multimiliardář maďarského původu George Soros. | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Když loni v říjnu dostali americký exprezident Barack Obama, exministryně zahraničí Hillary Clintonová, zmíněný George Soros a další prominentní demokraté amatérské dopisní bomby, považovali to mnozí za provokaci a podvod. Fake News, Fake Bombs – falešné zprávy, falešné bomby, hlásala stanice Fox News.

Ihned se internetem šířilo podezření, že si vše objednal Soros sám. Prezident Donald Trump čin odsoudil, ale když lidé začali během audience v Bílém domě skandovat „Do basy se Sorosem“, nijak je nemírnil.

Nakonec byl ale dopaden šestapadesátiletý Cesar Sayoc z Floridy, zuřivý stoupenec prezidenta Trumpa a fanatický šiřitel konspiračních teorií o světovém spiknutí. Za pokus několika vražd dostal 20 let vězení. 

Nenáviděný spekulant

Odkud se ale vzalo přesvědčení, že právě Soros je úhlavním konspirátorem planety? ptá se BBC. V Británii je nenáviděnou figurou od září 1992, kdy donutil Spojené království k odchodu z Evropského mechanismu směnných kurzů. Spekulací vydělal miliardu dolarů.

Poválečný emigrant z Maďarska, který přežil holocaust, si celkově finančními transakcemi přišel na 44 miliard dolarů. Ve Spojených státech pak sponzoroval tisíce vzdělávacích, zdravotních, lidskoprávních a demokratizačních aktivit.

V roce 1979 založil síť nadací Open Society, která dnes funguje ve 120 zemích světa. Coby stoupenec liberální politiky se postupně proměnil v úhlavní terč krajní pravice. První konspirační teorie ohledně jeho osoby se objevily na počátku 90. let, ale doopravdy se rozběhly až po roce 2003. Tehdy se Soros jasně vymezil proti válce v Iráku a začal velmi štědře dotovat Demokratickou stranu. 

Nový a podstatně nebezpečnější rozměr dodalo útokům na miliardáře vítězství Donalda Trumpa. Když zahynula v srpnu 2017 jedna demonstrantka během rasových nepokojů v Charlottesville, ihned se objevila tvrzení, že si vše objednal Soros, aby poškodil obraz nového prezidenta.

Incident, při němž pravicový radikál najel do davu a zabil 32letou Heather Heyerovou, natočil jistý Brennan Gilmore. Vzápětí se objevila fáma, že mu Soros platí 320 tisíc dolarů ročně, aby provedl puč proti prezidentovi. Gilmore sice pracoval pro demokratického uchazeče o guvernéra státu Virginie, ale od Sorose neměl ani cent. Dnes se soudí s šiřiteli pomluvy za poškození svého jména.

Nejvyšší forma zla

A když loni na podzim zamířila na jižní hranici USA vlna uprchlíků z Hondurasu, stanice Fox News ihned začala vysílat, že jim zaplatil Soros, aby „vzali americkou hranici útokem“. Běženci ze Střední Ameriky přitom v četných reportážích potvrdili, že během své téměř pět tisíc kilometrů dlouhé cesty nedostali od nikoho peníze. A většina z nich Sorosovo jméno nikdy neslyšela.

Hysterie však byla v plném proudu. Loni 27. října další konspirační fanatik postřílel v synagoze v Pittsburghu 11 Židů. Jednalo se o nejhorší případ antisemitismu v amerických dějinách.

Skupina miliardářů z USA žádá větší zdanění bohatých. Je mezi nimi Soros i potomek Disneyho

Číst článek

Pachatel masakru Robert Bowers věřil, že Soros plánuje „genocidu bílých“ a chce bělošskou populaci USA nahradit přistěhovalci. Kvůli tomu se prý snaží zavést přísnější kontrolu zbraní, ovládá média a chce otevřít všechny hranice.

„Soros se v očích těchto lidí proměnil v nejvyšší formu zla,“ říká americký sociolog Joel Finkelstein, který se zabývá šířením podobných informačních virů. Očerňování Sorose se rozšířilo za hranice USA do Arménie, Austrálie, Hondurasu, na Filipíny, do Ruska a mnoha dalších zemí.

Turecký prezident Erdoğan tvrdí, že Soros chce rozdělit a zničit Turecko. Bývalý italský vicepremiér Matteo Salvini je zase přesvědčen, že Soros chce Itálii naplnit běženci, protože má údajně „rád otroky“. A také šéf britské Strany pro brexit Nigel Farage veřejně říká, že Soros „zaplaví Evropu jinými národy“ a je tudíž „v mnoha ohledech největším ohrožením západní civilizace“.

Liberál jako nadávka

Zdaleka nejvíce ale útočí na Sorose v jeho původní vlasti, v Maďarsku. V minulosti tam sice daroval stamiliony dolarů na bezplatné školní obědy a založil dokonce univerzitu, vláda Viktora Orbána přesto věnovala sto milionů eur na předvolební kampaň se sloganem „Aby se naposledy nesmál Soros“.

‚Praporečník otevřené společnosti.‘ Osobností roku vyhlásil list Financial Times George Sorose

Číst článek

Nic nepomohlo, když viceprezident nadace Open Society Leonard Benardo dementoval tvrzení, že je Soros stoupencem otevření hranic. Ani to, že finančník sám v minulosti mnohokrát odmítl plán Evropské unie s uprchlickými kvótami.

Podle BBC je třeba hledat odpověď po příčinách nenávisti k Sorosovi v roce 2013. Tehdy se Orbán ucházel o své znovuzvolení. V americkém Irvingtonu vyhledal legendárního politického poradce Arthura Finkelsteina, která není se zmíněným Joelem v žádném příbuzenském vztahu.

Poradce, který zemřel v roce 2017, pracoval už pro Richarda Nixona, Ronalda Reagana, George Bushe mladšího a poté pro Donalda Trumpa. To on má zásluhu na tom, že se ze slova liberál stala nadávka, píše BBC. Ironií osudu žil a působil jen pětatřicet kilometrů od Sorosova sídla.

Personifikace nepřítele

Švýcarský týdeník Das Magazin v minulosti o Finkelsteinovi napsal, že proslul svéráznou teorií, označovanou jako Finkel Think, Finkelova idea. V zásadě jde o striktní personifikaci nepřítele. „Nemůžete válčit s Tálibánem, musíte jít po Usámovi bin Ládinovi,“ říkával.

Je třeba si najít ideálního nepřítele, vyděsit jím své voliče a pak o ničem jiném nemluvit. Vlastní politický program lze nechat stranou, na něm nezáleží. A právě Finkelstein poradil Orbánovi, že nejsnáze vyhraje volby, když si vytvoří nového nepřítele. Evropská unie z časů finanční krize už nestačila.

Orbán vyzval Evropskou lidovou stranu, aby zvážila záměr vyloučit Fidesz. Postoje ale měnit nehodlá

Číst článek

Soros byl jako terč nasnadě. Krajní pravice ho nesnášela, protože byl Žid, levice, protože je kapitalista. Ironií je že sám Arthur Finkelstein byl Žid. „Takže židovský gentleman stvořil židovské monstrum,“ cituje BBC Das Magazin.

Maďarská vláda odmítá, že by si nepřítele vytvořila. Orbánův předvolební projev z roku 2018 ale obsahuje prakticky všechny antisemitská klišé a stereotypy.

„Bojujeme s nepřítelem, který je jiný než my. Není vidět, skrývá se. Nejedná narovinu, ale kuje pikle v zákulisí. Není čestný, naopak, je bezzásadový. Nevěří v poctivou práci, nýbrž je to finanční spekulant. Nemá vlast, považuje se za světoobčana,“ říkal tehdy Orbán.

Fiktivnímu nepříteli přisoudil nadlidské schopnosti, zmobilizoval voliče a vítězství bylo jeho, poznamenává závěrem server stanice BBC.

Rostislav Matulík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme