Z rodiště Churchilla byl ukraden zlatý záchod

Osmnáctikarátový zlatý záchod, jehož hodnota byla vyčíslena na milion liber (26 milionů korun), byl dnes ráno ukraden z Blenheimského paláce nedaleko Oxfordu. V souvislosti s krádeží policie zatkla 66letého podezřelého.

Plně funkční zlatý záchod, který byl součástí výstavy italského umělce Maurizia Cattelana, jež byla zahájena ve čtvrtek, ale zatím nalezen nebyl. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC. Palác je mimo jiné znám jako místo, kde se v roce 1874 narodil pozdější premiér z dob druhé světové války Winston Churchill.

Do paláce, který je sídlem rodu Spencerů-Churchillů a jehož výstavní prostory jsou přístupné veřejnosti, se vloupal gang v 04:50 místního času (05:50 SELČ) a exponát s názvem "Amerika" ukradl. Lupiči krádeží způsobili značné škody a toaletu vytopili, záchod byl totiž plně funkční a jeho odstranění bylo neodborné. Blenheimský palác je nyní veřejnosti uzavřen a policie případ vyšetřuje. Na twitteru palác uvedl, že bude opět veřejnosti otevřen v neděli.

Bratr vévody z Marlborough Edward Spencer-Churchill a zakladatel Blenheimské nadace pro umění Edward Spencer-Churchill v srpnu prohlásil, že se o bezpečnost exponátu nebojí. "Nebude nejjednodušší tu věc ukradnout, " řekl.

Záchod měli možnost využívat i návštěvníci, což bylo pro každého časově limitováno na tři minuty, aby se zabránilo frontám.

"Domníváme se, že pachatelé ke spáchání trestného činu použili alespoň dvě vozidla... Umělecké dílo zatím nebylo nalezeno, ale vedeme důkladné vyšetřování, abychom předvedli viníky před spravedlnost," uvedla policistka Jess Milneová.

Cattelanův záchod se dostával do hledáčku světových médií opakovaně. Loni se o něm psalo díky výměně názorů mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a kurátorkou Guggenheimova muzea. Trump chtěl jako dekoraci do Bílého domu zapůjčit obraz Vincenta van Gogha, kurátorka Nancy Spectorová, která se o hlavě státu opakovaně vyjadřovala kriticky, místo něj nabídla Cattelanův toaletní výtvor s tím, že by mohl být pro Trumpa zajímavý. Bílý dům ponechal nabídku bez odpovědi.

Také v newyorském muzeu byla mísa k dispozici všem potřebám návštěvníků. Odhaduje se, že ji od roku 2016 použilo na 100.000 lidí, načež velká část z nich umístila žertovná selfie na sociální sítě. Méně nadšení byli patrně uklízeči, kteří dostali za úkol čistit exponát každých 15 minut.

Související

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

Více souvisejících

Velká Británie Winston Churchill krádeže

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 7 hodinami

před 7 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Na Příbramsku havaroval autobus s dětmi. Cestující utrpěli lehká zranění

Nehoda autobusu s dětmi se ve čtvrtek dopoledne stala u Dublovic na Příbramsku. Vozidlo skončilo v příkopu u silnice, osm lidí utrpělo lehká zranění. Na místě zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy