Hlavní obsah

Pomocí dronů povstalci zničili ropná zařízení v Saúdské Arábii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve dvou ropných zařízeních společnosti Saudi Aramco na východě země vypukl v sobotu ráno požár. Podle prohlášení ministerstva vnitra byly příčinou ohně zásahy střel z dronu. Bezpečnostní složky na zařízeních Abkajk a Churajs dostaly podle ministerstva požáry pod kontrolu. K odpovědnosti za útoky na ropná zařízení se pak v šíitské televizi Al-Masíra přihlásila jemenská povstalecká skupina Húsíů.

Foto: ČTK/AP

Místo útoku jemenských rebelů

Článek

Mluvčí povstalců Jahjá Saría podle agentury Reuters prohlásil, že Húsíové nasadili proti ropným zařízením v Abkajku a Churajsu deset dronů. Pohrozil zároveň rozšířením rozsahu útoků na cíle v Saúdské Arábii, která stojí v čele koalice, která proti húsíjským rebelům bojuje v Jemenu.

„Jedinou možností pro saúdskou vládu je zastavit útoky proti nám,” řekl Saría, jinak se útoky húsíjských povstalců na cíle v saúdském království budou jen zhoršovat.

Foto: Social Media, Reuters

Požár ropné rafinerie společnosti Aramco v Saúdské Arábii po útoku dronů.

Saúdská Arábie je největším světovým vývozcem ropy a útoky zasáhly jedny z nejdůležitějších míst jejího těžařského průmyslu. Abkajk ve východní provincii je největší ropné pole na světě a je zde také obří závod na snížení obsahu síry v ropě, ze kterého se tato ropa posílá do vývozních terminálů, včetně největšího exportního přístavu pro ropu na světě Ras Tanura.

Vývoz ropy narušen

Informovaný zdroj agentuře Reuters řekl, že incident narušil produkci a vývoz ropy. Ovlivnit může těžbu až pěti milionů barelů denně, což je zhruba polovina těžby Saúdské Arábie. Státní televize informovala, že vývoz nadále pokračuje a firma Aramco se k incidentu nevyjádřila. Aramco je největší ropnou firmou na světě a připravuje se na primární nabídku akcií.

Foto: ČTK/AP

Jemenští povstalečtí Húsíové provedli podobné útoky už v minulosti. Koncem srpna oznámila saúdskoarabská koalice, která v Jemenu bojuje proti povstaleckým Húsíům, sestřelení dronu, který Húsíové vyslali na Saúdskou Arábii. Mluvčí koalice uvedl, že dron byl zničen ještě nad jemenským územím.

V jemenském konfliktu proti sobě stojí šíitští Húsíové podporovaní Íránem a vládní vojska mezinárodně uznávaného prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, jemuž od roku 2015 pomáhá koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií. Útoky povstalců na cíle v Saudské Arábii v posledních měsících nabírají na intenzitě, koalice v reakci na to míří na vojenské cíle povstalců v Jemenu, především v okolí hlavního města Saná, které je pod jejich kontrolou.

Reklama

Výběr článků

Načítám