Už nevím, co bych tu zveleboval, řekl Zeman v Lánech, kde zapálil Masarykovu vatru

ČTK ČTK
Aktualizováno 14. 9. 2019 20:29
Prezident Miloš Zeman v sobotu v Lánech zapálil vatru na počest 82. výročí úmrtí prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Přihlížející, kterých bylo na 200, vyzval, aby za ním přišli s nápady, jak zvelebit lánský park. Vedle Zemana zažehli oheň i čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, lánský starosta Karel Sklenička a kardinál Dominik Duka.
Prezident Miloš Zeman během tradiční slavnosti zapalování Masarykovy vatry.
·
Prezident Miloš Zeman během tradiční slavnosti zapalování Masarykovy vatry. · | Foto: Twitter/@PREZIDENTmluvci ·

Zeman vyjmenoval nedávno dokončené úpravy v lánském parku a okolí: novou skalku, vyčištěný rybník a vyčištěný a upravený odtok Masarykova potoka, který je osazen 14 lipami. "Přátelé, já už nevím, co bych tam dále zveleboval," uvedl Zeman s tím, že se řídil pamětmi Masarykova zahradníka Ladislava Krejsy.

"Pokud se nemýlím, všechno, co tam tenkrát bylo, jako je potok, jako je skalka, jako je horní rybník a podobně, je dnes opět opraveno a obnoveno," dodal Zeman.

Schwarzenberg poukázal na chybějící dodržování Masarykových principů ve společnosti. "Tu demokracii bychom měli, kdyby tady byli ještě nějací demokraté. Ale ti mi ještě pořád v té české kotlince trošinku chybějí, tak dejž to pánbůh, snad přece jenom nějací zase vyrostou a že si uvědomí jednou, že svoboda a demokracie, kterou nám Masaryk přivezl, není samozřejmost, že každá generace musí o ni bojovat, a to bychom si měli při příležitosti vzpomínek na prezidenta Masaryka uvědomit," řekl.

Při zapalování vatry zazněla píseň Ach synku, synku v podání smíšeného pěveckého sboru Chorus Laneum pod vedením Vladimíra Doležala. Dnes uplynulo přesně 82 let od Masarykovy smrti. Obec nechala nedávno obnovit historickou Lánskou bránu, kterou Masaryk jezdíval na koni nebo v kočáře do Lánské obory. "Je pouze pro pěší," uvedl starosta.

Masarykovy vatry byly poprvé zapáleny v roce 1935, kdy lánští dobrovolní hasiči navrhli, aby na počest Masarykových 85. narozenin po celé zemi zazněly v 19:00 hasičské trubky a na tento signál ve všech obcích, kde fungují hasičské sbory, vzplály připravené Masarykovy vatry. Akce se pak ještě několikrát do roku 1948 opakovala, tradice byla pak obnovena v roce 2001. 

Masaryk je pohřbený na lánském hřbitově, zapálení vatry dnes předcházel také tradiční pietní akt u jeho hrobu.

 

Právě se děje

Další zprávy